Scroll naar boven

AutoFotografie – Lightpainting

Begin 2021 werd ik benaderd door Cameranu voor een mogelijke samenwerking voor hun aankomende themaweek rondom het thema van de autofotografie. Nu is dat voor een natuur- en wildlife fotograaf natuurlijk een ver-van-mijn-bed thema….of toch niet?
Het bleek te gaan om de combinatie van autofotografie en lightpainting. Een onderwerp waar ik natuurlijk wel erg veel van af weet!

Bij het eerste contact kreeg ik een voorbeeld video meegestuurd. De betreffende fotograaf in deze video bracht in een 7-tal foto’s lichtaccenten aan op- en achter een auto. De goed belichte delen van deze individuele foto’s werden vervolgens in Photoshop samengevoegd tot 1 aansprekend beeld. Uiteraard kan je deze verschillende beelden ook keer op keer overnieuw maken totdat je tevreden bent met een bepaalde belichting.
Een fluitje van een cent en voor mij persoonlijk totaal geen uitdaging. Daarnaast heb ik een gezonde afkeer van te veel Photoshop werk. Dat moest dus anders!
De voorwaarde voor onze samenwerking was dan ook het maken van een video waarbij ik alle lichtelementen, niet minder dan 8 stuks in dit geval, in één beeld ging vangen.
Een pittige uitdaging die ik als Master of Light graag aan ging.

Autofotografie en Lightpainting
Pentax 645Z - DFA 28-45mm - ISO 100 - F7.1 - 26s
Automotive Lightpainting
Pentax 645Z - DFA 28-45mm - ISO 100 - F7.1 - 35s

Nu heb ik natuurlijk al enige jaren ervaring met de techniek van het lightpainten, maar ik had nog niet eerder met een auto als model gewerkt. Nu is een auto natuurlijk een stuk eenvoudiger als model want het maakt niet uit of een sluitertijd 5 seconden of 2 minuten bedraagt, die auto blijft wel staan…
Mijn topmodel Margreet kan zo’n 25 seconden stilstaan in de juiste omstandigheden, maar het werken met een auto zorgt voor meer rust doordat je kan werken met nog langere belichtingen.

Voor deze fotosessie koos ik ervoor om een gevarieerde mix te gebruiken van Nanlite LED lampen in de vorm van de Forza 60 en Pavotubes, Witte en gekleurde TL-sleeves met Niteecore zaklampen, wat siervuurwerk en natuurlijk de parkeerverlichting van de auto. Dit alles gecombineerd met het resterende omgevingslicht.
Zoals je in de video kan zien, begin ik eerst met een basis belichting en voeg dan stap voor stap additioneel licht toe totdat ik tevreden ben met het totale beeld.

Wil je hier zelf een keer mee aan de slag? Ik verzorg graag een workshop op maat rond het thema autofotografie en lightpainting. Heb je wellicht zelf een bijzondere auto die je eens in het licht wilt zetten? Ik ben uiteraard te boeken voor een privé sessie waarbij we jouw auto als onderwerp gebruiken!

Laat een reactie achter