Fotoreis Botswana
Een avontuurlijke, semi luxe kampeersafari met Mike Muizebelt

Het is vroeg in de ochtend, bij het licht van onze hoofdlampjes maken we ons klaar voor onze ochtend safari. In de nacht hebben we al wat leeuwen gehoord en we hopen ze deze ochtend goed voor onze lens te krijgen.
Terwijl de lucht begint te kleuren rijden we in de richting van het geluid in de hoop hun sporen op te pikken. Omdat we als eerste het gebied inrijden krijgen we aan de hand van de sporen een idee van de nachtelijke activiteiten. De ovale voetjes in combinatie met rechte lijnen in het zand verraden de aanwezigheid van een stekelvarken, de afdruk van een brede voorvoet met een kleine achtervoet duidt op een passerende bruine hyena. Gelukkig pikken we ook het spoor op van een leeuw! Aan de grootte te zien is het een volwassen mannetje, ongetwijfeld de leeuw die we in de nacht hebben gehoord. We volgen het spoor nog een paar kilometer totdat we hem ineens zien liggen op een oude termietenheuvel.
We zitten in zuidelijk Moremi, één van de hotspots in Botswana en een werkelijk unieke plek voor zowel natuurfotografen als safariliefhebbers!

Ga je mee naar deze unieke plek op een unieke fotoreis?
In september en oktober 2023 reis ik weer met een kleine groep fotografen en safariliefhebbers door de mooiste natuurgebieden van Botswana. Samen ontdekken we alle hoogtepunten van dit adembenemende land: Central Kalahari Game Reserve, de Okavango delta, Moremi, Khwai, Savuti en Chobe. Alles komt aan bod in deze avontuurlijke fotoreis door dit prachtige land. Lees hieronder verder voor het volledige programma.

Deze avontuurlijke semi-luxe kampeersafari door de mooiste gebieden van Botswana wordt in september 2023 al weer voor de zesde keer gehouden. De reizen voor 2019 en 2020 waren altijd al minimaal een jaar van te voren volgeboekt. Nadat Corona roet in het eten gooide, waren de 3 reizen van 2022 gelukkig weer een denderend succes.

De eerste reis voor 2023 staat gepland van 25 augustus tot en met 9 september 2023 (vol), de tweede van 13 tot en met 28 september 2023 (vol).

In 2024 reizen we van 29 augustus tot en met 13 september 2024 en van 15 september tot en met 30 september 2024

16 daagse fotoreis met professionele lokale begeleiding

Hoogtepunten van deze fotoreis door Botswana

 • Je bezoekt het grootste wildreservaat van Botswana, het Central Kalahari Game Reserve
 • Je verblijft maar liefst 4 nachten in twee verschillende kampen in het mooiste natuurgebied van Zuidelijk Afrika, Moremi Game reserve
 • Je gaat naar het iconische Savuti, bekend van de vele documentaires die er gemaakt zijn
 • Langs de Chobe river front geniet je ondermeer de grootste olifantenpopulatie ter wereld
 • Tijdens een bootsafari langs de Chobe river front kom je op ooghoogte met een grote diversiteit aan dieren
 • Je verblijft op afgelegen Hatab of BOGA campsites midden in de wildernis. Een onvergetelijke ervaring
 • Je slaapt in ruime Meru tenten van 3,5 x 5 meter waarbij je op een stretcher slaapt
 • Onze crew, met een eigen back-up vehicle zorgt voor het op- en afbouwen van het camp zodat we ons 100% kunnen richten op onze fotografie en de beleving van de fantastische natuur
 • We verblijven langere tijd in de diverse gebieden zodat we alle tijd hebben om aan een afwisselend portfolio te werken
 • Door het reizen met een kleine groep van maximaal 5 deelnemers is er de zekerheid van maximale aandacht en krijg je volop de kans om extra aandacht te besteden aan je eigen favoriete onderwerp

Volgens mij is Botswana een van de mooiste safari-landen van Afrika. Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en 19 keer groter dan België. De grootste afstand van oost naar west is 1.050 km en van noord naar zuid 920 km. In het westen en het noorden grenst Botswana aan Namibië en Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het zuiden aan Zuid Afrika. De hoofdstad van Botswana is Gaborone.

​De natuur in Botswana staat bol van schitterende contrasten. Het noorden van het land wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van nationale parken. De lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes van Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Het Moremi Game Reserve maakt onderdeel uit van de Okavango Delta. Chobe National Park is vooral bekend vanwege de omvangrijke olifantenpopulaties. Moeilijker te bereiken safarigebieden zijn: Kwando, Savuti en Linyanti. Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. In het woestijnachtig gebied van de Kalahari hebben dieren zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Door de ecologische kwetsbaarheid heeft de regering bewust gekozen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Botswana heeft alle ingrediënten voor een exclusieve safaribeleving!

​De ultieme manier om een safari door deze gebieden te maken is door te kamperen midden in deze natuur. En dat is precies wat we deze safari gaan doen! Alleen dan heb je de pure beleving die een safari zo bijzonder maakt. Deze unieke fotoreis is zo samengesteld dat we Botswana op een magnifieke en erg persoonlijke manier gaan beleven. ​
Tijdens onze game drives wordt er zeker niet op een uurtje gekeken en u mag er van overtuigd zijn dat we optimaal gaan genieten van wat Botswana te bieden heeft.

Onze privé campsites midden in de Nationale parken of private concessies liggen op speciaal aangewezen plekken midden in de bush en de kans dat dieren het kamp bezoeken is groot. We genieten van de duisternis met alleen wat licht van de maan en van het kampvuur. Een prachtige manier om van de sterrenhemel te genieten (en te fotograferen!). Ongetwijfeld zullen we er regelmatig geluiden horen van de dieren die de omgeving van onze campsite bezoeken. Een pure beleving en een ervaring om nooit te vergeten.

​Onze avontuurlijke kampeersafari staat natuurlijk in het teken van fotografie en we zorgen uiteraard voor voldoende mogelijkheden om accu’s en batterijen op te laden. Tijdens de reis zullen alle fotografische technieken die we kunnen gebruiken ruimschoots aan bod komen. Mijn jarenlange fotografie ervaring deel ik graag met jullie.

Om er zeker van te zijn dat we iedere dag tijdens het beste licht op pad zullen zijn, zal er extra back-up voertuigen mee gaan. Het grote voordeel van deze back-ups is dat we op transferdagen niet hoeven te wachten totdat het camp weer is afgebroken en de auto/trailer weer is ingepakt. Samen met onze gids kunnen we zo onze tijd optimaal benutten. Wij zijn dus op pad met onze eigen game drive auto, terwijl de camp-assistenten het camp opruimen en verplaatsen naar de volgende bestemming.

​Onderdeel van deze reis is natuurlijk ook een meet & greet in Voorschoten waarbij een uitgebreide briefing jullie goed zal voorbereiden op de deze reis.

Waarom een safari met mij? Hoe maak ik het verschil?

We reizen naar de mooiste natuurgebieden en nationale parken die alles in zich hebben voor het maken van de perfecte foto. We verblijven op iedere locatie bij voorkeur minimaal 2 nachten, in de grotere parken zelfs 3. Op die manier hebben we voldoende tijd om alles grondig te verkennen, zonder ons te moeten haasten.

We reizen niet aan en stuk door en zien Afrika dus niet alleen vanuit onze 4×4. Waar mogelijk verlaten we de auto en ervaren we de natuur wandelend door het gebied waar we dan zijn. Hierdoor vermijden we belemmeringen die het fotograferen vanuit een auto met zich mee kan brengen.

We maken sowieso vrijwel iedere dag een vroege-ochtend en de late-namiddagsafari. We maken zo optimaal gebruik van het beste licht (en dat is in Afrika vaak spectaculair!) We beslissen zelf voor hoe lang we op fotosafari wilt gaan. Normaal gesproken reizen we op een verplaatsingsdag in de middag van punt A naar B. Anders is de middag voor jezelf om even lekker te luieren onder het genot van een lekkere lunch of een koel drankje.

Door mijn ervaring ben ik een specialist in het vinden van de plaatsen voor het nemen van DE foto van je reis. Naast de klassieke fotografie werken we uiteraard ook aan een creatief en afwisselend portfolio.

Doordat er een extra gids (en soms zelfs nog een eigen kok) mee gaat, is er voor mij veel tijd om tussendoor foto besprekingen te houden. Zo is er altijd ruimte voor een optimale kennisoverdracht.

In Nederland werk ik met een touroperator die een echte Afrika Specialist is. In Afrika werk ik alleen met erkende lokale operators die het betreffende gebied door en door kennen en ruime ervaring hebben. We laten niets aan het toeval over.

De reizen zijn kleinschalig zodat individuele aandacht gegarandeerd is en er voor iedereen veel ruimte is (zoals bijvoorbeeld de gegarandeerde eigen raamplaats).

Iedere reis wordt zo volledig mogelijk aangeboden, geen extra kosten als maaltijden, entreegelden, fooien, e.d. Extra uitgaven zijn vaak beperkt tot alleen de extra persoonlijke uitgaven.

Eventueel organiseer ik privé fotoreizen waarbij we de reis zullen samenstellen op uw individuele wensen, alles is hierbij mogelijk! Je kunt natuurlijk ook met een aantal bevriende fotografen vragen om een uitgewerkt voorstel.

Reisprogramma van dag tot dag:

 • Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
 • Dag 2: Aankomst in Johannesburg, vervolg vlucht naar & overnachting in Maun
 • Dag 3: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 4: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 5: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 6: Maun
 • Dag 7: Moremi Game Reserve
 • Dag 8: Moremi Game Reserve
 • Dag 9: Moremi Game Reserve / Khwai – Inclusief Mokoro expeditie
 • Dag 10: Moremi Game Reserve / Khwai
 • Dag 11: Savuti
 • Dag 12: Savuti
 • Dag 13: Chobe
 • Dag 14: Chobe – inclusief privé boottocht langs Chobe river front
 • Dag 15: Vertrek vanuit Kasane naar Johannesburg en vervolgvlucht naar Amsterdam
 • Dag 16: Aankomst in Amsterdam

Deze korte video impressie van de fotoreis naar Botswana geeft een uitstekend beeld van de natuur- en soortenrijkdom die Botswana ons gaat bieden. De beelden zijn gemaakt tijdens de 2022 edities van deze reis.

Deze unieke fotoreis door Botswana richt zich hoofdzakelijk op de dieren in het wild en de onvergetelijke ervaring van een kampeersafari. Ons comfortabele kamp wordt door onze vakkundige crew (in hun eigen back-up vehicle) op- en afgebouwd zodat wij ons volledig kunnen richten op onze fotografie.

​We maken gebruik van onze eigen speciaal ingerichte 4×4 met voor iedere deelnemer veel ruimte en een eigen raamplaats. Door de opbouw van de reis is hij geschikt voor fotografen van ieder niveau, maar ook reisliefhebbers en niet-fotografen zijn van harte welkom. De reis is volledig gericht op het vinden van wild onder de beste omstandigheden zodat ook niet fotografen de beste safari beleving zullen hebben.

​De prijs van deze reis is € 7,750,00 p.p. en er kunnen maximaal 5 deelnemers mee met deze onvergetelijke safari. Deze prijs is gebaseerd op enkele bezetting van de kamers in de lodges van Maun & Kasane, je hoeft in tegenstelling tot veel andere reizen dus geen tent of kamer te delen! Reis je met je partner? Dan zorgen we natuurlijk dat je je accommodatie deelt en krijg je een korting van € 150,00 per persoon op de reissom. (Prijsniveau 2023)

Na de inschrijving is een aanbetaling van € 2.325,- vereist om een plek te reserveren op deze unieke fotoreis.

​INBEGREPEN:

• Alle accommodatie op een volpension basis  (waarbij er geen éénpersoonstoeslag meer van toepassing is)
• Vervoer in een 4×4 safarivoertuig met een gegarandeerde zitplaats bij het raam
• Alle reguliere maaltijden en dranken
• Continu fotografische begeleiding en beoordelingen van de resultaten op regelmatige basis
• Diensten van een lokaal geregistreerde en ervaren (Engels-sprekende) safari gids en de eigen back-up crew voor op- en afbouw van het kamp
• Alle entreegelden en excursies zoals beschreven in de route
• Vervoer van en naar de luchthaven van Maun en Kasane

​EXCLUSIEF:

• Internationale vluchten en eventuele luchthaven belastingen
• Alle maaltijden die niet zijn opgenomen in de uitgebreide routebeschrijving
• Fooien
• Items van persoonlijke aard (telefoonkosten, souvenirs, medicijnen enz.)
• Reis- en annuleringsverzekering

​OPMERKINGEN:

 • Alle items en diensten zijn afhankelijk van beschikbaarheid op het moment van doorgaan van deze reis. In overleg kunnen we uitwijken naar een vergelijkbare accommodatie
 • Bij deze reis bestaat de mogelijkheid dat er Engels sprekende gasten meereizen
 • Voor al mijn reizen werk ik samen met dé experts op het gebied van Afrika reizen: BMS-Travellers
Speciaal voor deze reis is een mini-magazine gemaakt met een uitgebreide dag-tot-dag omschrijving. Deze stuur ik je graag toe als je onderaan deze pagina even je gegevens achter laat.
Voor het ontvangen van de uitgebreide brochure kunt u het onderstaande aanvraagformulier gebruiken.

Uiteraard kunt u me ook bellen op + 31 6 43094804 of mailen op info@mikemuizebelt.nl

Een kleine selectie beelden uit de Fotoreizen van de voorgaande jaren