Fotoreis Botswana
Avontuurlijke reisfotografie met Mike Muizebelt

Een unieke fotoreis in september of oktober 2022 door de mooiste natuurgebieden van Botswana. Samen ontdekken we alle hoogtepunten van dit adembenemende land: Central Kalahari Game Reserve, de Okavango delta, Moremi, Savuti en Chobe. Alles komt aan bod in deze avontuurlijke fotoreis door dit prachtige land. Lees verder voor het volledige programma.

Deze avontuurlijke kampeersafari door de mooiste gebieden van Botswana wordt in september 2022 al weer voor de derde keer gehouden. De reizen voor 2019 en 2020 waren een jaar van te voren al volgeboekt. Vanwege de verplaatsingen van de 2020/2021 edities is er in 2022 een derde reis ingepland.

De eerste reis voor 2022 staat gepland van 26 augustus tot en met 10 september 2022, de tweede van 14 tot en met 29 september 2022. De derde reis van 3 oktober tot en met 18 oktober 2022.

Er is op dit moment 1 plaats vrijgekomen op de reis met vertrek op 26 augustus 2022!

Er is nu de mogelijkheid om je in te schrijven voor de wachtlijst of je al op te geven voor de edities van 2023.

16 daagse fotoreis met professionele lokale begeleiding

Hoogtepunten  van deze fotoreis Botswana

 • Bezoek het grootste wildreservaat van Botswana, het Central Kalahari Game Reserve
 • We verblijven maar liefst 4 nachten in het mooiste natuurgebied van Zuidelijk Afrika, Moremi Game reserve
 • We gaan naar het iconische Savuti, bekend van de vele documentaires die er gemaakt zijn
 • Langs de Chobe river front genieten we van ondermeer de grootste olifantenpopulatie ter wereld
 • Tijdens een bootsafari langs de Chobe river front hebben we grote kans om op ooghoogte met de dieren te komen
 • We verblijven op eigen BOGA campsites midden in de wildernis. Een onvergetelijke ervaring
 • We maken gebruik van ruime tenten van 3×3 meter waarbij we op stretchers slapen
 • Onze crew, met een eigen back-up vehicle zorgt voor het op- en afbouwen van het camp zodat we ons 100% kunnen richten op onze fotografie en de beleving van de fantastische natuur
 • We verblijven langere tijd in de diverse gebieden zodat we alle tijd hebben om aan een afwisselend portfolio te werken
 • Door het reizen met een kleine groep van maximaal 5 deelnemers is er de zekerheid van maximale aandacht

Volgens mij is Botswana een van de mooiste safari-landen van Afrika. Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en 19 keer groter dan België. De grootste afstand van oost naar west is 1.050 km en van noord naar zuid 920 km. In het westen en het noorden grenst Botswana aan Namibië en Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het zuiden aan Zuid Afrika. De hoofdstad van Botswana is Gaborone.

De natuur in Botswana staat bol van schitterende contrasten. Het noorden van het land wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van nationale parken. De lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes van Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Het Moremi Game Reserve maakt onderdeel uit van de Okavango Delta. Chobe National Park is vooral bekend vanwege de omvangrijke olifantenpopulaties. Moeilijker te bereiken safarigebieden zijn: Kwando, Savuti en Linyanti. Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. In het woestijnachtig gebied van de Kalahari hebben dieren zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Door de ecologische kwetsbaarheid heeft de regering bewust gekozen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Botswana heeft alle ingrediënten voor een exclusieve safaribeleving!

De ultieme manier om een safari door deze gebieden te maken is door te kamperen midden in deze natuur. En dat is precies wat we deze safari gaan doen! Alleen dan heb je de pure beleving die een safari zo bijzonder maakt.

Deze unieke fotoreis is zo samengesteld dat we Botswana op een magnifieke en erg persoonlijke manier gaan beleven.

Tijdens onze game drives wordt er zeker niet op een uurtje gekeken en u mag er van overtuigd zijn dat we optimaal gaan genieten van wat Botswana te bieden heeft.

Onze campsites in de parken liggen op speciaal aangewezen plekken midden in de bush en de kans dat dieren het kamp bezoeken is groot. We genieten van de duisternis met alleen wat licht van de maan en van het kampvuur. Een prachtige manier om van de sterrenhemel te genieten (en te fotograferen!). Ongetwijfeld zullen we er regelmatig geluiden horen van de dieren die de omgeving van onze campsite bezoeken. Een pure beleving en een ervaring om nooit te vergeten.

Onze avontuurlijke kampeersafari staat natuurlijk in het teken van fotografie en we zorgen voor voldoende mogelijkheden om accu’s en batterijen op te laden.

Tijdens de reis zullen alle fotografische technieken die we kunnen gebruiken ruimschoots aan bod komen. Mijn jarenlange fotografie ervaring deel ik graag met jullie.

Om er zeker van te zijn dat we iedere dag tijdens het beste licht op pad zullen zijn, zal er een extra back-up voertuig mee gaan. Het grote voordeel van deze back-up is dat we op transferdagen niet hoeven te wachten totdat het camp weer is afgebroken en de auto/trailer weer is ingepakt. Samen met onze gids kunnen we zo onze tijd optimaal benutten. Wij zijn dus op pad met onze eigen game drive auto, terwijl de camp-assistenten het camp opruimen en verplaatsen naar de volgende bestemming.

Onderdeel van deze reis is natuurlijk ook een meet & greet in Voorschoten waarbij een uitgebreide briefing jullie goed zal voorbereiden op de deze reis.

Waarom een safari met mij? Hoe maak ik het verschil?

We reizen naar de mooiste natuurgebieden en nationale parken die alles in zich hebben voor het maken van de perfecte foto. We verblijven op iedere locatie bij voorkeur minimaal 2 nachten, in de grotere parken zelfs 3. Op die manier hebben we voldoende tijd om alles grondig te verkennen, zonder ons te moeten haasten.

We reizen niet aan en stuk door en zien Afrika dus niet alleen vanuit onze 4×4. Waar mogelijk verlaten we de auto en ervaren we de natuur wandelend door het gebied waar we dan zijn. Hierdoor vermijden we belemmeringen die het fotograferen vanuit een auto met zich mee kan brengen.

We maken sowieso vrijwel iedere dag een vroege-ochtend en de late-namiddagsafari. We maken zo optimaal gebruik van het beste licht (en dat is in Afrika vaak spectaculair!) We beslissen zelf voor hoe lang we op fotosafari wilt gaan. Normaal gesproken reizen we op een verplaatsingsdag in de middag van punt A naar B. Anders is de middag voor jezelf om even lekker te luieren onder het genot van een lekkere lunch of een koel drankje.

Door mijn ervaring ben ik een specialist in het vinden van de plaatsen voor het nemen van DE foto van je reis. Naast de klassieke fotografie werken we uiteraard ook aan een creatief en afwisselend portfolio.

Doordat er een extra gids (en soms zelfs nog een eigen kok) mee gaat, is er voor mij veel tijd om tussendoor korte presentaties en foto besprekingen te houden. Zo is er altijd ruimte voor een optimale kennisoverdracht.

Ik werk alleen met erkende lokale operators die het betreffende gebied door en door kennen en ruime ervaring hebben. We laten niets aan het toeval over.

De reizen zijn kleinschalig zodat individuele aandacht gegarandeerd is en er voor iedereen veel ruimte is (zoals bijvoorbeeld de gegarandeerde eigen raamplaats).

Iedere reis wordt zo volledig mogelijk aangeboden, geen extra kosten als maaltijden, entreegelden, fooien, e.d. Extra uitgaven zijn vaak beperkt tot alleen de extra persoonlijke uitgaven.

Eventueel organiseer ik privé fotoreizen waarbij we de reis zullen samenstellen op uw individuele wensen, alles is hierbij mogelijk! Je kunt natuurlijk ook met een aantal bevriende fotografen vragen om een uitgewerkt voorstel.

Reisprogramma van dag tot dag:

 • Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
 • Dag 2: Aankomst in Johannesburg, vervolg vlucht naar & overnachting in Maun
 • Dag 3: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 4: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 5: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 6: Maun
 • Dag 7: Moremi Game Reserve / Khwai
 • Dag 8: Moremi Game Reserve / Khwai
 • Dag 9: Moremi Game Reserve / Khwai – Inclusief Mokoro expeditie
 • Dag 10: Moremi Game Reserve / Khwai
 • Dag 11: Savuti
 • Dag 12: Savuti
 • Dag 13: Chobe
 • Dag 14: Chobe – inclusief privé boottocht langs Chobe river front
 • Dag 15: Vertrek vanuit Kasane naar Johannesburg en vervolgvlucht naar Amsterdam
 • Dag 16: Aankomst in Amsterdam
Speciaal voor deze reis is een mini-magazine gemaakt met een uitgebreide dag-tot-dag omschrijving. Deze stuur ik je graag toe als je onderaan deze pagina even je gegevens achter laat.

De video Botswana – into the Wild geeft een uitstekend beeld van de natuur en soortenrijkdom die Bostwana ons gaat bieden. De beelden zijn gemaakt tijdens een trip in Oktober 2016, vergelijkbaar met het seizoen waarin de reis van 2019 plaats gaat vinden.

Deze unieke fotoreis door Botswana richt zich hoofdzakelijk op de dieren in het wild en de onvergetelijke ervaring van een kampeersafari. Ons comfortabele kamp wordt door onze vakkundige crew (in hun eigen back-up vehicle) op- en afgebouwd zodat wij ons volledig kunnen richten op onze fotografie.

We maken gebruik van onze eigen speciaal ingerichte 4×4 met voor iedere deelnemer veel ruimte en een eigen raamplaats. Door de opbouw van de reis is hij geschikt voor fotografen van ieder niveau, maar ook reisliefhebbers en niet-fotografen zijn van harte welkom. Doordat we soms twee dagen op dezelfde plek staan zou je bijvoorbeeld best eens een ochtend of middag kunnen relaxen in het kamp.

De prijs van deze reis is € 5.175 p.p. (prijsniveau 2022) en er kunnen maximaal 5 deelnemers mee met deze onvergetelijke safari. Deze prijs is gebaseerd op enkele bezetting van de kamers in de lodges van Maun & Kasane, je hoeft in tegenstelling tot veel andere reizen dus geen tent of kamer te delen! Reis je met je partner? Dan zorgen we natuurlijk dat je je accommodatie deelt!

Na de inschrijving is een aanbetaling van € 1550,- vereist om een plek te reserveren op deze unieke fotoreis.

INBEGREPEN:

• Alle accommodatie op een volpension basis  (waarbij er geen éénpersoonstoeslag meer van toepassing is)
• Vervoer in een 4×4 safarivoertuig met een gegarandeerde zitplaats bij het raam
• Alle reguliere maaltijden en dranken
• Continu fotografische begeleiding en beoordelingen van de resultaten op regelmatige basis
• Diensten van een lokaal geregistreerde en ervaren (Engels-sprekende) safari gids en de eigen back-up crew voor op- en afbouw van het kamp
• Alle entreegelden en excursies zoals beschreven in de route
• Vervoer van en naar de luchthaven van Maun en Kasane

EXCLUSIEF:

• Internationale vluchten en eventuele luchthaven belastingen
• Alle maaltijden die niet zijn opgenomen in de uitgebreide routebeschrijving
• Fooien
• Items van persoonlijke aard (telefoonkosten, souvenirs, medicijnen enz.)
• Reis- en annuleringsverzekering

OPMERKINGEN:

• Alle items en diensten zijn afhankelijk van beschikbaarheid op het moment van doorgaan van deze reis. In overleg kunnen we uitwijken naar een vergelijkbare accommodatie
• De algemene voorwaarden zijn van toepassing op deze reis.

N.B.
Bij deze reis bestaat de mogelijkheid dat er Engels sprekende gasten meereizen.

Voor het ontvangen van de uitgebreide brochure kunt u het onderstaande aanvraagformulier gebruiken.

Uiteraard kunt u me ook bellen op + 31 6 43094804

Een kleine selectie beelden uit de Fotoreizen van 2019