Scroll naar boven

Fotoreis Botswana
Een avontuurlijke, semi luxe kampeersafari met Mike Muizebelt

* Prijs gebaseerd op eigen privé tent en kamers *
* ALL-INCLUSIVE *
* Slechts 5 deelnemers voor veel ruimte in de 10 persoons gameviewer *
* Zie meer dan slechts 1 game reserve; we maken een avontuurlijk reis waarbij je de mooiste gebieden van Botswana leert kenneN *
* zowel de lokale gids als de begeleidend fotograaf zijn meesters in hun vak *
Het is vroeg in de ochtend, bij het licht van onze hoofdlampjes maken we ons klaar voor onze ochtend safari. In de nacht hebben we al wat leeuwen gehoord en we hopen ze deze ochtend goed voor onze lens te krijgen.
Terwijl de lucht begint te kleuren rijden we in de richting van het geluid in de hoop hun sporen op te pikken. Omdat we als eerste het gebied inrijden krijgen we aan de hand van de sporen een idee van de nachtelijke activiteiten. De ovale voetjes in combinatie met rechte lijnen in het zand verraden de aanwezigheid van een stekelvarken, de afdruk van een brede voorvoet met een kleine achtervoet duidt op een passerende bruine hyena. Gelukkig pikken we ook het spoor op van een leeuw! Aan de grootte te zien is het een volwassen mannetje, ongetwijfeld de leeuw die we in de nacht hebben gehoord. We volgen het spoor nog een paar kilometer totdat we hem ineens zien liggen op een oude termietenheuvel.
We zitten in zuidelijk Moremi, één van de hotspots in Botswana en een werkelijk unieke plek voor zowel natuurfotografen als safariliefhebbers!

Ga je mee naar deze unieke plek op een unieke fotoreis?
In augustus en september 2024 reis ik weer met een kleine groep fotografen en safariliefhebbers door de mooiste natuurgebieden van Botswana. Samen ontdekken we alle hoogtepunten van dit adembenemende land:
Central Kalahari Game Reserve, de Okavango delta, Moremi, Khwai, Savuti en Chobe. Alles komt aan bod in deze avontuurlijke fotoreis door dit prachtige land. Ik hecht veel waarde aan een totaalbeleving en kies er daarvoor bewust voor om niet voor langere tijd in slechts één gebied te blijven. Juist de diversiteit van alle gebieden die we aandoen zorgt voor een divers en zeer gevarieerd portfolio. Lees hieronder verder voor het volledige programma.

Deze avontuurlijke semi-luxe kampeersafari door de mooiste gebieden van Botswana wordt in 2024 al weer voor de achtste keer gehouden. De reizen voor 2019 en 2020 waren altijd al minimaal een jaar van te voren volgeboekt. Nadat Corona roet in het eten gooide, waren de fotoreizen vanaf 2022 weer een denderend succes.

Data voor deze unieke reis
– 29 augustus tot en met 13 september 2024 – VOL
– 15 september tot en met 30 september 2024  – Reis in optie (3 plaatsen vrij)

Pam

Botswana into the Wild.  September 2023.
Een prachtige fotoreis door de natuurparken van Botswana met professionele, fotografische begeleiding van Mike. We sliepen in luxe tenten met echte, comfortabele bedden. Alles was tot in de puntjes georganiseerd. Mike gaf goede fotografie tips, het eten was heerlijk en we hadden veel plezier. De dagen begonnen met een snel ontbijt bij het kampvuur terwijl de lucht oranje kleurde en eindigde bij hetzelfde kampvuur met volle sd kaarten onder een adembenemende sterrenhemel. Het was een bijzondere ervaring zo dicht bij de dieren te zijn en hun interactie te observeren. Veel geleerd, geïnspireerd, en met mooie herinneringen terug naar huis.

Michiel en Ingrid

Botswana – Into the Wild 2023

Als je leven de verzameling van je herinneringen is, levert Botswana – Into the Wild met Mike Muizebelt een prachtige bijdrage aan je bestaan, een verrijking. Met passie, professionaliteit en humor voert Mike je, met zijn lokale team, door de indrukwekkende schoonheid van Botswana en biedt hij je alle mogelijkheden om ervan te genieten. Als liefhebber van natuur en cultuur. Als reiziger. Als fotograaf. Als levensgenieter.

Gerrit en Jeannette

Botswana into the wild 2023

We hebben deze reis als een fantastisch avontuur ervaren. Heel veel wild gespot op prachtige locaties en op de mooiste tijden van de dag. Thuiskomen met 10000 foto’s in de pocket. Geweldig!!

Joanne

Mike Muizebelt is de fotograaf die deze bijzondere reis heeft opgesteld en begeleid. Onevenaarbaar en onvergetelijk dankzij zijn kennis en inzet. Een betere en kundiger reisleider heb ik nog niet ontmoet.

16 daagse fotoreis met professionele lokale begeleiding

Hoogtepunten van deze fotoreis door Botswana

 • Je bezoekt het grootste wildreservaat van Botswana, het Central Kalahari Game Reserve
 • Je verblijft maar liefst 4 nachten in twee verschillende kampen in het mooiste natuurgebied van Zuidelijk Afrika, Moremi Game reserve
 • Je gaat naar het iconische Savuti, bekend van de vele documentaires die er gemaakt zijn
 • Langs de Chobe river front geniet je ondermeer de grootste olifantenpopulatie ter wereld
 • Tijdens een bootsafari langs de Chobe river front kom je op ooghoogte met een grote diversiteit aan dieren
 • Je verblijft op afgelegen Hatab of BOGA campsites midden in de wildernis. Een onvergetelijke ervaring
 • Je slaapt in ruime Meru tenten van 3,5 x 5 meter waarbij je op een echt bed slaapt
 • Als je alleen reist heb je de beschikking over je eigen tent en kamers in de lodges. Alle ruimte dus om ook even tot rust te komen op je eigen plekje!
 • Onze crew, met een eigen back-up vehicle zorgt voor het op- en afbouwen van het camp zodat we ons 100% kunnen richten op onze fotografie en de beleving van de fantastische natuur
 • We verblijven langere tijd in de diverse gebieden zodat we alle tijd hebben om aan een afwisselend portfolio te werken
 • Door het reizen met een kleine groep van maximaal 5 deelnemers is er de zekerheid van maximale aandacht en krijg je volop de kans om extra aandacht te besteden aan je eigen favoriete onderwerp
 • Onze open safari auto heeft voor iedere deelnemers eigen USB laadpunten

Volgens mij is Botswana een van de mooiste safari-landen van Afrika. Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en is ongeveer 16 keer groter dan Nederland en 19 keer groter dan België. De grootste afstand van oost naar west is 1.050 km en van noord naar zuid 920 km. In het westen en het noorden grenst Botswana aan Namibië en Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het zuiden aan Zuid Afrika. De hoofdstad van Botswana is Gaborone.

​De natuur in Botswana staat bol van schitterende contrasten. Het noorden van het land wordt gekenmerkt door een aaneenschakeling van nationale parken. De lagunes, moerassen, rietlanden en watervlaktes van Okavango Delta vormen de grootste inlandse delta ter wereld. Het Moremi Game Reserve maakt onderdeel uit van de Okavango Delta. Chobe National Park is vooral bekend vanwege de omvangrijke olifantenpopulaties. Moeilijker te bereiken safarigebieden zijn: Kwando, Savuti en Linyanti. Verder naar het zuiden wordt het land steeds droger. In het woestijnachtig gebied van de Kalahari hebben dieren zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Door de ecologische kwetsbaarheid heeft de regering bewust gekozen om in Botswana geen massatoerisme te ontwikkelen. Botswana heeft alle ingrediënten voor een exclusieve safaribeleving!

​De ultieme manier om een safari door deze gebieden te maken is door te kamperen midden in deze natuur. En dat is precies wat we deze safari gaan doen! Alleen dan heb je de pure beleving die een safari zo bijzonder maakt. Deze unieke fotoreis is zo samengesteld dat we Botswana op een magnifieke en erg persoonlijke manier gaan beleven. ​
Tijdens onze game drives wordt er zeker niet op een uurtje gekeken en u mag er van overtuigd zijn dat we optimaal gaan genieten van wat Botswana te bieden heeft.

Onze privé campsites midden in de Nationale parken of private concessies liggen op speciaal aangewezen plekken midden in de bush en de kans dat dieren het kamp bezoeken is groot. We genieten van de duisternis met alleen wat licht van de maan en van het kampvuur. Een prachtige manier om van de sterrenhemel te genieten (en te fotograferen!). Ongetwijfeld zullen we er regelmatig geluiden horen van de dieren die de omgeving van onze campsite bezoeken. Een pure beleving en een ervaring om nooit te vergeten.

​Onze avontuurlijke kampeersafari staat natuurlijk in het teken van fotografie en we zorgen uiteraard voor voldoende mogelijkheden om accu’s en batterijen op te laden. Tijdens de reis zullen alle fotografische technieken die we kunnen gebruiken ruimschoots aan bod komen. Mijn jarenlange fotografie ervaring deel ik graag met jullie.

Om er zeker van te zijn dat we iedere dag tijdens het beste licht op pad zullen zijn, zal er extra back-up voertuigen mee gaan. Het grote voordeel van deze back-ups is dat we op transferdagen niet hoeven te wachten totdat het camp weer is afgebroken en de auto/trailer weer is ingepakt. Samen met onze gids kunnen we zo onze tijd optimaal benutten. Wij zijn dus op pad met onze eigen game drive auto, terwijl de camp-assistenten het camp opruimen en verplaatsen naar de volgende bestemming.

​Onderdeel van deze reis is natuurlijk ook een meet & greet in Voorschoten waarbij een uitgebreide briefing jullie goed zal voorbereiden op de deze reis.

Waarom een safari met mij? Hoe maak ik het verschil?

We reizen naar de mooiste natuurgebieden en nationale parken die alles in zich hebben voor het maken van de perfecte foto. We verblijven op iedere locatie bij voorkeur minimaal 2 nachten, in de grotere parken zelfs 3. Op die manier hebben we voldoende tijd om alles grondig te verkennen, zonder ons te moeten haasten.

We reizen niet aan en stuk door en zien Afrika dus niet alleen vanuit onze 4×4. Waar mogelijk verlaten we de auto en ervaren we de natuur wandelend door het gebied waar we dan zijn. Hierdoor vermijden we belemmeringen die het fotograferen vanuit een auto met zich mee kan brengen.

We maken sowieso vrijwel iedere dag een vroege-ochtend en de late-namiddagsafari. We maken zo optimaal gebruik van het beste licht (en dat is in Afrika vaak spectaculair!) We beslissen zelf voor hoe lang we op fotosafari wilt gaan. Normaal gesproken reizen we op een verplaatsingsdag in de middag van punt A naar B. Anders is de middag voor jezelf om even lekker te luieren onder het genot van een lekkere lunch of een koel drankje.

Door mijn ervaring ben ik een specialist in het vinden van de plaatsen voor het nemen van DE foto van je reis. Naast de klassieke fotografie werken we uiteraard ook aan een creatief en afwisselend portfolio.

Doordat er een extra gids (en soms zelfs nog een eigen kok) mee gaat, is er voor mij veel tijd om tussendoor foto besprekingen te houden. Zo is er altijd ruimte voor een optimale kennisoverdracht.

In Nederland werk ik met een touroperator die een echte Afrika Specialist is. In Afrika werk ik alleen met erkende lokale operators die het betreffende gebied door en door kennen en ruime ervaring hebben. We laten niets aan het toeval over.

De reizen zijn kleinschalig zodat individuele aandacht gegarandeerd is en er voor iedereen veel ruimte is (zoals bijvoorbeeld de gegarandeerde eigen raamplaats).

Iedere reis wordt zo volledig mogelijk aangeboden, geen extra kosten als maaltijden, entreegelden, fooien, e.d. Extra uitgaven zijn vaak beperkt tot alleen de extra persoonlijke uitgaven.

Eventueel organiseer ik privé fotoreizen waarbij we de reis zullen samenstellen op uw individuele wensen, alles is hierbij mogelijk! Je kunt natuurlijk ook met een aantal bevriende fotografen vragen om een uitgewerkt voorstel.

Reisprogramma van dag tot dag:

 • Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
 • Dag 2: Aankomst in Johannesburg, vervolg vlucht naar & overnachting in Maun
 • Dag 3: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 4: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 5: Central Kalahari Game Reserve
 • Dag 6: Maun
 • Dag 7: Moremi Game Reserve
 • Dag 8: Moremi Game Reserve
 • Dag 9: Moremi Game Reserve / Khwai – Inclusief Mokoro expeditie
 • Dag 10: Moremi Game Reserve / Khwai
 • Dag 11: Savuti
 • Dag 12: Savuti
 • Dag 13: Chobe
 • Dag 14: Chobe – inclusief privé boottocht langs Chobe river front
 • Dag 15: Vertrek vanuit Kasane naar Johannesburg en vervolgvlucht naar Amsterdam
 • Dag 16: Aankomst in Amsterdam

Na onze vlucht via Johannesburg komen we in Maun aan. De eerste avond verblijven we in een middenklasselodge aan de over van de Thamalakane Rivier

In Central Kalahari genieten we middels lange game drives van de onmetelijke vlaktes en de onbegrensde schoonheid van de Kalahari. Dit is een safari in de meest pure vorm. Dieren zoals de Oryx en de Springbok gaan we na het bezoek aan de Kalahari niet meer zien. We gaan actief op zoek naar de hier levende dieren waaronder de leeuw, cheetah en misschien wel de wilde honden of een caracal. Maar we laten ons vooral verrassen door de weidsheid en het gevoel in een omgeving te zijn van pure wildernis.

Na de ochtend game-drive staat deze dag in het teken van een terugkeer naar Maun. Onderweg gebruiken we een picknick lunch en in Maun zullen we onze voorraden aanvullen om optimaal voorbereid te zijn voor ons aankomende verblijf in Moremi, Savuti en Chobe.

We verblijven maar liefst vier nachten in dit uitgestrekte gebied om dagelijks op zoek te gaan naar de bewoners van het mooiste natuurgebied van Zuidelijk Afrika.

Khwai Community Area grenst aan Moremi en wordt alleen door de Khwai rivier van elkaar gescheiden. Dieren hebben zo de bewegingsvrijheid die het Moremi en Khwai gebied zo aantrekkelijk maken. Het Khwai gebied is genoemd naar de gelijknamige rivier. Zeker in de droge periode is Khwai River van levensbelang voor de grote aantallen dieren in dit gebied. Khwai grenst naast Moremi Game ook aan Chobe NP, onze volgende stop

Vanuit Khwai/Moremi rijden we naar het noorden en komen aan in het Chobe National Park. Gedurende de gehele rit hebben we de kans om wildlife te spotten en het prachtige landschap te fotograferen. Na iets meer dan 100 kilometer komen we aan in Savuti en kunnen we dit gebied gaan verkennen.

We rijden via het Chobe Forest Reserve richting het Chobe River Front. Een compleet ander ecosysteem waar we ongetwijfeld erg veel olifanten gaan zien.

De laatste stop van onze reis ligt in Kasane en vanaf een middenklasse lodge maken we ons op voor de terugreis naar Amsterdam.

Deze korte video impressies van de fotoreizen naar Botswana geven een uitstekend beeld van de natuur- en soortenrijkdom die Botswana ons gaat bieden. De beelden zijn gemaakt tijdens de 2022 en 2023 edities van deze reis.

Deze unieke fotoreis door Botswana richt zich hoofdzakelijk op de dieren in het wild en de onvergetelijke ervaring van een kampeersafari. Ons comfortabele kamp wordt door onze vakkundige crew (in hun eigen back-up vehicle) op- en afgebouwd zodat wij ons volledig kunnen richten op onze fotografie.

​We maken gebruik van onze eigen speciaal ingerichte 4×4 met voor iedere deelnemer veel ruimte en een eigen raamplaats. Door de opbouw van de reis is hij geschikt voor fotografen van ieder niveau, maar ook reisliefhebbers en niet-fotografen zijn van harte welkom. De reis is volledig gericht op het vinden van wild onder de beste omstandigheden zodat ook niet fotografen de beste safari beleving zullen hebben.

​De prijs van deze reis is € 8.350,00 p.p. en er kunnen maximaal 5 deelnemers mee met deze onvergetelijke safari. Deze prijs is gebaseerd op enkele bezetting van de kamers in de lodges van Maun & Kasane, je hoeft in tegenstelling tot veel andere reizen dus geen tent of kamer te delen! Reis je met je partner? Dan zorgen we natuurlijk dat je je accommodatie deelt.

Na de inschrijving is een aanbetaling van € 2.500,- vereist om een plek te reserveren op deze unieke fotoreis.

Vroegboek actie.

In samenwerking met mijn sponsor Thinktank, gedistribueerd door Transcontinenta, is er sinds februari 2024 een mooie vroegboek actie voor deze fotoreis. Indien u voor 31 maart 2024 deze reis boekt en aanbetaald, ontvangt u gratis de onovertroffen ThinkTank Streetwalker harddrive V2.0 ter waarde van € 284,99. Deze fototas is een handige rugzak waarbij je de indeling van de interne verdelers geheel naar eigen wens kan bepalen. Er is voldoende opbergruimte voor minimaal twee camera’s, 4 lenzen en accessoires als een 15 inch MacBook en een 13 inch tablet. Daarnaast zijn er extra vakken aan de voor- en zijkant. Aan de voorzijde kan je ook een statief bevestigen, zodat je deze ook onderweg makkelijk mee kan nemen en je je handen vrij houdt. Het is niet voor niets mijn favoriete safari fototas!

​INBEGREPEN:

• Alle accommodatie op een volpension basis  (waarbij er geen éénpersoonstoeslag meer van toepassing is)
• Vervoer in een 4×4 safarivoertuig met een gegarandeerde zitplaats bij het raam
• Alle reguliere maaltijden en dranken
• Continu fotografische begeleiding en beoordelingen van de resultaten op regelmatige basis
• Diensten van een lokaal geregistreerde en ervaren (Engels-sprekende) safari gids en de eigen back-up crew voor op- en afbouw van het kamp
• Alle entreegelden en excursies zoals beschreven in de route
• Vervoer van en naar de luchthaven van Maun en Kasane

​EXCLUSIEF:

• Internationale vluchten en eventuele luchthaven belastingen
• Alle maaltijden die niet zijn opgenomen in de uitgebreide routebeschrijving
• Fooien
• Items van persoonlijke aard (telefoonkosten, souvenirs, medicijnen enz.)
• Reis- en annuleringsverzekering

​OPMERKINGEN:

 • Alle items en diensten zijn afhankelijk van beschikbaarheid op het moment van doorgaan van deze reis. In overleg kunnen we uitwijken naar een vergelijkbare accommodatie
 • Bij deze reis bestaat de mogelijkheid dat er Engels sprekende gasten meereizen
 • Voor al mijn reizen werk ik samen met dé experts op het gebied van Afrika reizen: BMS-Travellers
Speciaal voor deze reis is een mini-magazine gemaakt met een uitgebreide dag-tot-dag omschrijving. Deze stuur ik je graag toe als je onderaan deze pagina even je gegevens achter laat.
Voor het ontvangen van de uitgebreide brochure kunt u het onderstaande aanvraagformulier gebruiken.

Uiteraard kunt u me ook bellen op + 31 6 43094804 of mailen op info@mikemuizebelt.nl

Een kleine selectie beelden uit de Fotoreizen van de voorgaande jaren