Scroll naar boven

Avontuurlijke fotoreis door Ethiopië:
op zoek naar de Ethiopische Wolf

Als fervent Afrika reiziger stond Ethiopië al langere tijd op mijn bucket list. Een reis naar het dak van Afrika, op zoek naar de meest zeldzame en bedreigde hondachtige ter wereld; de Ethiopische wolf.

In 2018 begon deze reis door een samenwerking met bioloog-fotograaf Bart van Engeldorp Gastelaars vorm te krijgen. Bart is gedreven in zijn vakgebied en houdt zich actief bezig met beheer en bescherming van natuurgebieden. Daarnaast is hij ook nog eens ervaringsdeskundige voor deze reis en een goede fotograaf.

In samenwerking met de reisspecialist voor Ethiopië, Yared Tour & Travel, hebben we de volgende unieke reis voor jullie samengesteld.

Expeditie Ethiopië – Avontuurlijke fotoreis op het dak van Afrika

Het is vroeg in de ochtend op het hoge Sanetti-plateau in de Bale Mountains van Ethiopië. Een lichte grondvorst heeft de al grotendeels witte vegetatie versterkt die de spectaculair mooie Afro-alpiene heide bedekt. Het landschap wordt onderbroken door rotsachtige pieken en de lange, charismatische bloeiende Giant Lobelias.
Plotseling is er beweging. Een roodbruin gekleurde Ethiopische Wolf verschijnt van achter een rand en klimt op één van de rotsen. Hij draait en huilt, en wordt kort daarna vergezeld door drie anderen. De wolven begroeten elkaar en draven dan vlak langs ons heen. Terwijl ze naar de rijzende zon verdwijnen, vliegt een luidruchtig feestje van Blauwvleugelganzen naar boven en een Steppenarend, een winterbezoeker uit Centraal-Azië, glijdt op ons af, op zoek naar de alomtegenwoordige grasratten die zichzelf al verwarmen in de zonnestralen na de lange, koude nacht.

We zitten op 4100 meter hoogte, dit is ‘The Roof of Africa’, een werkelijk unieke plek voor de natuurfotograaf!

Deze avontuurlijke reis valt samen met de periode dat de Ethiopische wolven de jongen in hun den verzorgen en wordt gehouden eind januari – begin februari 2021.

Samen met een kleine groep van maximaal 6 deelnemers gaan we op zoek naar de meest zeldzame en bedreigde hondachtige ter wereld: de endemische Ethiopische wolf (Canis simensis). Van half-woestijn tot nevelwoud, van primitief kamperen tot luxe lodges: in deze reis van contrasten gaan we héél veel indrukken op doen. Lees verder voor het volledige programma.

Hoogtepunten van deze 11-daagse fotoreis in Ethiopië:
 • We bezoeken één van de meest diverse gebieden van Ethiopië: Bale Mountains National Park
 • We kamperen op het Sanetti Plateau: een hoogvlakte tussen de 3000 en 4377 meter met de hoogste all-weather road in Afrika. We bezoeken Tullu Dimtu, de 4de hoogste berg van Ethiopië. Een onvergetelijke ervaring!
 • We verblijven in de exclusieve Bale Mountain Lodge in het Harenna Forest, het grootste nevelwoud van Ethiopië
 • We gaan op zoek naar de vele endemische soorten van Ethiopië, zoals de Ethiopische wolf, bergnyala, Balemeerkat, reuzenmolrat, blauwvleugelgans, Ethiopische kievit, geelmaskerpapegaai, katvogeltimalia, gigantische lobelia
 • We bezoeken Sekelle Swayne’s Hartebeest Sactuary
 • We maken gebruik van 4×4 autos met een gegarandeerde raamplaats en privé chauffeur
 • Door het reizen met een kleine groep van maximaal 6 deelnemers en drie begeleiders (Bart, Mike en een ervaren lokale gids) is er de zekerheid van maximale aandacht. De begeleiders rouleren over de drie 4×4 auto’s.
 • Tijdens de avontuurlijke kampeer nachten hebben we de beschikking over onze eigen kok & kamp assistent
 • We verblijven langere tijd in de diverse gebieden, zodat we alle tijd hebben om aan een afwisselend portfolio te werken, veel soorten te ontdekken en van het landschap te genieten
Ethiopië

Ethiopië is een unieke en nog bijna onontdekte bestemming. Ethiopië herbergt een rijke geschiedenis, gastvrije mensen, een heerlijke unieke keuken, afwisselende landschappen en soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Ethiopië ligt in Oost-Afrika en is ongeveer 27 keer groter dan Nederland en 36 keer groter dan België. Het grenst in het noorden aan Eritrea, Djibouti, in het oosten aan Somalië, in het zuiden aan Kenia en in het westen aan Zuid-Soedan en Soedan. De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba. De taal is amhaars en de munteenheid de birr. 55% van de bevolking rekent zich tot het christendom en 43% tot de islam. Veel christenen behoren tot de Ethiopisch-orthodoxe Kerk.

Unieke natuur

De natuur in Ethiopië is er één van contrasten. Via de Great Rift Valley reizen we naar de hooglanden van Bale Mountains National Park. Bale Mountains Nationaal Park beslaat ongeveer 2150 vierkante kilometer en ligt ongeveer 400km ten zuidoosten van Addis Abeba. Hier gaan we onder andere op zoek naar fotogenieke kameleons en de daar aanwezige bergnyalas. Op de hoogvlaktes rond de 4100 meter zoals de Web Valley en Sanetti Plateau zien we een unieke afromontaan ecosysteem met kruiden en korstmosvegetatie, red hot poker en tot zes meter hoge giant lobelia, knaagdieren zoals de reuzenmolrat en een oh zo prachtige toppredator: de Ethiopische wolf. Deze hondachtige komt alleen in Ethiopië voor en in Bale Mountains is de grootste populatie (± 450 individuen) te vinden.

Daarna dalen we af naar de Harenna Forest, een nevelwoud dat naast een prachtige vegetatie talloze vogelsoorten herbergt zoals de witwangtoerako en zilveroorneushoornvogel en zoogdieren zoals de oostelijke franjeaap en het reuzenboszwijn . Er leven zelfs leeuwen, luipaarden en hyena’s en misschien nog wilde honden. let wel, een waarneming van een van deze laatstgenoemde soorten zou heel bijzonder zijn!

De beste manier om dit gebied goed te kunnen beleven is door het opzetten van mobiele campsites. Dit maakt deze reis zo uniek want hierdoor verblijven we zo dicht mogelijk bij de beste fotoplekken en minimaliseren we de reistijden.

Er is volledige ondersteuning van een camp-crew als bijvoorbeeld, kok assistent e.d., maar enige flexibiliteit wordt verwacht. Zo slapen we in onze slaapzakken op matrassen en kan het ‘s avonds flink afkoelen. Na onze overnachtingen in het veld, komen we weer helemaal bij met een verblijf van twee nachten in de exclusieve Bale Mountain lodge.

De reis

Deze unieke foto- en natuurreis is zo samengesteld dat we dit deel van Ethiopië op een magnifieke en erg persoonlijke manier gaan beleven. Tijdens deze reis komen we tal van zeldzame en endemische soorten tegen. Dat maakt de reis interessant voor zowel natuurfotografen als natuurliefhebbers. De lokale voertaal is Engels, daardoor zijn ook internationale deelnemers van harte welkom.

We kamperen in Bale Mountains in het park zelf op avontuurlijke sites. Bij alle kampeersites, maar ook bij Bale Mountain Lodge is de kans groot dat dieren het kamp / lodge bezoeken. Bij het kamperen genieten we in de Web Valley en het Sanetti Plateau van de duisternis met alleen wat licht van de maan en van het kampvuur. Een prachtige manier om van de sterrenhemel te genieten (en te fotograferen)! Een pure beleving en een ervaring om nooit te vergeten!

Je wordt begeleid door Mike Muizebelt (natuurfotograaf en Afrika specialist) en Bart van Engeldorp Gastelaars (bioloog en natuurfotograaf). Zij zorgen samen met de professionele lokale gids voor de reisleiding, vertellen je meer over de natuur en cultuur en helpen je nog betere foto’s te maken.

Tijdens de reis zullen alle fotografische technieken die we gebruiken ruimschoots aan bod komen. Onze jarenlange ervaring met fotografie delen we graag met jullie.

Onderdeel van deze reis is natuurlijk ook een meet & greet in Voorschoten, waarbij we jullie via een uitgebreide briefing goed zullen voorbereiden op de reis.

Reisbeschrijving van dag tot dag

 

 • 29 januari 2021: Vertrek uit Amsterdam en aankomst in Addis Abeba.
 • 30 januari 2021: Vertrek naar Bale Mountains NP via de Rift Valley.
 • 31 januari 2021: Webb Valley – BMNP
 • 1 februari 2021 : Webb Valley – BMNP
 • 2 februari 2021 : Sanetti Plateau – BMNP
 • 3 februari 2021 : Sanetti Plateau – BMNP
 • 4 februari 2021 : Harenna forest – BMNP
 • 5 februari 2021 : Harenna forest – BMNP
 • 6 februari 2021 : Sankele Sanctuary
 • 7 februari 2021 : Terugreis en avondvlucht naar Amsterdam
 • 8 februari 2021 : aankomst Amsterdam
Boekingen en Informatie

 

Deze avontuurlijke natuur- en fotoreis naar Ethiopië richt zich hoofdzakelijk op dieren in het wild, de landschappen en de combinatie tussen ruig kamperen en af en toe bijkomen in luxe lodges.

We maken gebruik van vier 4×4 auto’s met chauffeur, met voor iedere deelnemer veel ruimte en een eigen raamplaats. Bart, Mike en de lokale gids rouleren over de auto’s, zodat we iedereen gelijk van dienst zijn. Door de opbouw van de reis is hij geschikt voor zowel natuurliefhebbers als fotografen van elk niveau. De vierde wordt gebruikt voor de crew en een deel van onze bagage.

Door het reistempo, sommige kampeeromstandigheden en de hoogte, is deze reis met name geschikt voor reizigers vanaf een normaal fitness niveau.

De prijs van deze unieke reis is € 4450,- p.p. en er kunnen maximaal 6 personen mee met deze onvergetelijke reis (de reis gaat door vanaf 5 deelnemers).
Deze prijs is gebaseerd op enkele bezetting. Je hoeft in tegenstelling tot veel reizen dus geen tent of kamer te delen! Reis je met je partner? Dan zorgen we natuurlijk dat je je accommodatie deelt!

Boekingen verlopen via Yared Tours & Travel. Een aanbetaling is vereist om een plek te reserveren op deze unieke natuur- en fotoreis.

Inbegrepen

 • Alle accommodaties
 • Vervoer in een 4×4 voertuig met een gegarandeerde zitplaats voor het raam
 • Alle reguliere maaltijden en dranken (tijdens de kampeersessies op hoogte wordt er geen alcohol geserveerd in verband met mogelijke hoogteziekte)
 • Continue fotografische begeleiding en beoordelingen van de resultaten op regelmatige basis
 • Uitleg en inzicht in het ecosysteem waar we doorheen reizen. Dit wordt vertaald naar een beeldverslag zodat je na deze reis een compleet verhaal kan vertellen
 • Diensten van een lokaal geregistreerde en ervaren (Engelssprekende) gids
 • Alle entreegelden en excursies zoals beschreven in de route
 • Vervoer van en naar de luchthaven van Addis Abbeba

Exclusief

 • Internationale vluchten en eventuele luchthaven belastingen (± € 500,-)
 • Slaapzak & kussen
 • Visakosten (± € 50,-)
 • Alle maaltijden die niet zijn opgenomen in de uitgebreide routebeschrijving
 • Fooien
 • Items van persoonlijke aard (telefoonkosten, souvenirs, medicijnen, enz.).
 • Reis- en annuleringsverzekering

Opmerkingen

 • Alle items en diensten zijn afhankelijk van beschikbaarheid op het moment van doorgaan van deze reis. In overleg kunnen we uitwijken naar andere accommodatie.
 • We kunnen niet garanderen dat we de Ethiopische wolf zien en fotograferen. Het zijn immers wilde dieren en dan is er altijd kans in het spel. Bale Mountains herbergt echter de grootste populatie wolven in Ethiopië en we gaan naar de beste plekken om ze te zien. Vorige keer zagen en fotografeerden wij twintig 20 wolven in 4 dagen
 • Ethiopië is één van de armste landen in Afrika. Toerisme staat in deze regio vaak nog in de kinderschoenen. Onze reis draagt zowel bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het gebied als bescherming van het park door zoveel mogelijk lokale mensen en diensten in te huren. Kwaliteit van accommodaties, horeca en dienstverlening kan echter anders zijn dan je wellicht gewend bent. We gaan er van uit dat jullie daarvoor begrip te hebben.
 • De algemene voorwaarden van Yared Tour & Travel zijn van toepassing op deze reis.

Alle beelden ©www.picturingwildlife.com

Wilt u op de hoogte gehouden worden en de uitgebreide reisbeschrijving ontvangen? Laat dan hier uw gegevens achter

Toch liever naar een meer traditionele Afrikaanse bestemming? Ook voor fotoreizen naar bijvoorbeeld Botswana of Namibië ben ik u graag van dienst.