Fotoreis Noorwegen

Fotoreis Noorwegen – Muskusossen, elanden en landschappen

Het laatste weekeind van augustus was ik uitgenodigd door het in Denemarken gevestigde bedrijf Focus Nordic voor het verzorgen van twee masterclasses in Noorwegen.
Een fantastische opdracht natuurlijk, maar ook een mogelijkheid voor mij voor een eerste kennismaking met Noorwegen.

De huurauto dus maar een paar dagen eerder gehuurd om met name het gebied rond Dovrefjell te verkennen. Ik had een aardig idee en had een lijstje in mijn hoofd met onderwerpen die ik graag wilde zien. Muskusossen, elanden en de eindeloze landschappen met korstmossen waren nog grote onbekenden voor mij en stonden met stip boven aan.

Als je een gebied niet goed kent en beperkt bent in je tijd (per saldo had ik 72 uur voor mezelf), dan is lokale kennis onmisbaar. Gelukkig had Floris Smeets van Your Norwegian Nature tijd!
Terugkijkend op de trip merk ik dat Floris onmisbaar is geweest en ik echt het maximale uit mijn tijd heb gehaald. Los daarvan is het ook nog eens ontzettend fijne kerel om mee op pad te gaan!

De eerste ochtend was het gelijk “prijsschieten” met maar liefst 18 elanden! Zo heb ik ze nog nooit eerder gezien….. en zo zie ik er een stuk of 50 in een fotoreis, door de omgeving van Dovre in Noorwegen, van slechts drie dagen.

Muskusossen

Na een eerste kennismaking met deze elanden, waarvan sommige zelfs zo dichtbij dat ze een beeld bijna geheel konden vullen, een korte sessie bij een watervalletje en 1 van de vele stroomversnellingen.
Een mooi moment om even na te genieten en aan de slag te gaan met alle filters in de tas. Een goede oefeningen om reflecties en highlights in toom te houden met polarisatie en ND-filters.

Floris had de dag ervoor een aantal muskusossen gezien, die op een uurtje lopen in de heuvels van Dovrefjell zaten. Lijkt een makkie, want muskusossen schijnen normaliter niet zulke wandelaars te zijn.
Tenzij je een paartje aantreft waarvan de man ogenschijnlijk een overdaad aan testosteron heeft en de vrouw nog totaal geen interesse heeft. Tot 2 keer toe zette de vrouw het op een drafje om aan de avances van haar man te ontkomen. En wij maar braaf volgen……
Gelukkig is dat in deze omgeving totaal geen straf en geniet ik van elke stap die we zetten over dat tapijt van gekleurde mossen, grassen en struikjes. En als je als bonus de muskossen aan het eind van de dag nog goed kan observeren is natuurlijk super!

Rondane

Op de laatste dag wederom een fraaie ochtend met mooie ontmoetingen met elanden en herten. Je zou haast denken dat de wild-dichtheid in Noorwegen nog groter is dan in mijn geliefde Afrika. Het aantal heeft zeker mijn stoutste dromen overtroffen.

Na deze ochtend een mooie wandeling door Rondane op zoek naar mooie standpunten voor wat landschapsfotografie. Het licht was wel wat hard, maar het scouten van locaties levert op termijn alleen maar voordelen op. Ik voelde me hoe dan ook net een kind dat alleen in een snoepwinkel was losgelaten. Wat een prachtig nationaal Park is dat!
Daar helaas ook afscheidt genomen van Floris en op de terugweg werd ik nog even getrakteerd op een prachtig licht, regen en wolken schouwspel boven de berg Snøhetta. Het kon niet op blijkbaar.

Sota Saeter

De laatste twee dagen stonden in het programma van de masterclasses en de omgeving hiervoor was super.
Sota Sæter is een fantastische locatie. Meer dan 100 jaar geleden was het oorspronkelijk een “seter” of zomerweide. Het bestaat nu uit tien gebouwen rond een binnenplaats, met een warme, beschutte sfeer. De lodge heeft een eenvoudige, maar goede keuken, een sauna en is omgeven door een netwerk van wandelpaden.

Bij de entree een kilometer of 10 van het complex vandaan had ik een mooie locatie gezien voor een ochtend sessie. Een brede stroomversnelling onder een brug door met een fraaie besneeuwde bergtop in de achtergrond. Check!
De meest opvallende plaatselijke bewoner was een sperwer-uil. Hoewel hij actief aan het jagen was, lukt het toch om hem uiteindelijk tot op een aantal meters te benaderen. Mooi om hem eens van dichtbij te kunnen bekijken.

En last but not least, stiekem hoopte ik op een sprankeltje noorderlicht in de nacht, maar eind augustus is normaal nog geen periode dat er veel Noorderlicht te zien is. Toen iedereen al lang en breed naar bed was stond ik nog eenzaam te wachten op een spoortje groen aan de hemel. Niet zonder succes gelukkig! Niet zo’n mooie dansende lucht, maar wel mijn eerste ervaring met Noorderlicht. En prachtig en onvergetelijk afscheidscadeau.

Norway….. untill we meet again!

Related Posts

Comments (12)

Mooi stukje geschreven Mike en prachtige foto’s. Staat ook nog op mijn lijstje om dat te gaan bezoeken.

Dank je wel Menno,
Ik ben elf uiteraard ook heel tevreden met de serie. Als ik vooraf ergens had kunnen intekenen voor deze beelden had ik gelijk een krabbel gezet 😉
De uitnodiging van Focus Nordic kwam ook erg gelegen. Nu mijn agenda nog relatief leeg is was deze trip erg makkelijk in te plannen. Mocht je gaan, dan alvast heel veel plezier, maar gebaseerd op wat ik heb gezien van Noorwegen een fotoreis waard!

Prachtige foto’s Mike, en dat zo relatief dicht bij huis! Noorwegen zal zeker nog vaker door jou bezocht worden.

Dank je Martha!
Qua afstand stelt het inderdaad erg weinig voor. ‘s Morgens een vliegtuig in en na een ritje van een uur of 5 sta ja al midden in de natuur van Dovrefjell. Sowieso nog een keer terug met Margreet 🙂

heerlijk artikel, mooie inspirerende schrijfstijl omfloerst met fraaie beelden! 72 uur was dus meer als genoeg!

Dank je wel Dave! Fijn om te horen dat deze post zo goed uit de verf komt.
Ik liet een paar dagen geleden aan de deelnemers in Noorwegen al wat beelden zien en zij waren als locals wel erg verbaasd over de diversiteit in die 3 dagen.
De conclusie daar is dat mijn horeca achtergrond en het feit dat ik natuurfotograaf ben er toe bijdraagt dat je dagen zonder slaap kan 😉
Maar inderdaad, als je je volledig kan focussen op fotografie zou je in een midweek een heel aardig beeld van dat gebied kunnen krijgen.

Ik vind die foto van het stroompje in beweging echt geweldig Mike ? De rest is ook fraai maar dat is de uitschieter!

Grt Chris

Hoi Chris,
Ik ben het helemaal met je eens 🙂
Hoewel er nog 1 beeld is dat nog bijzonderder is, maar die houd ik nog even onder de pet….
Het was wel een trip waarbij ik heel erg verwend ben met alle diversiteit. Volgende keer toch ook maar een macro lens meenemen want dat tapijt van korstmossen heeft ook erg veel potentie!

Geweldig wat een prachtige foto,s Mike,ik ben er ook geweest,maaaaaar

Geen elanden en muskusossen…heel jammer vond ik dat.

Dank je wel Gonda!
Noorwegen was voor mij ook een echte openbaring. De kleuren, afwisseling in landschappen, hoogteverschillen en waterpartijen. Ik was net een kind in de snoepwinkel 🙂
De grote zoogdieren waren inderdaad wel de kers op de taart, vooral omdat ik daar altijd wel een zwak voor heb gehad.
gelukkig is Noorwegen makkelijk aan te reizen dus wellicht kan je nog een keer voor de herkansing gaan….

Awesome my friend! Your work is absolutely beautiful!

Thank you so much Quimby! Good to hear 🙂

Leave a comment