Fxlion Nano Two review

Tegenwoordig vragen vrijwel alle hulpmiddelen die we gebruiken bij onze fotografie of cinematografie om stroom. Vaak hebben ze een ingebouwde batterij, andere hulpmiddelen maken gebruik van verwisselbare batterijen of externe stroombronnen.
Ongetwijfeld hebben we allemaal wel eens een moment gehad dat onze apparatuur zonder stroom zat. Nu is dat voor een studio fotograaf niet zo’n groot probleem, steek de stekker in het stopcontact en je kan gelijk weer doorwerken.

De echte problemen ontstaan als je, zoals ik, langere tijd in de binnenlanden van Afrika verblijft. Een week zonder stroom is daar eerder regel dan uitzondering. Nu zijn er oplossingen om in de auto apparatuur op te laden, maar gezien de hoeveelheid “stroomvreters” wordt dat een steeds grotere uitdaging.
Daarnaast werk ik in Nederland graag met continu licht in de natuur en in het gemiddelde bos is er uiteraard ook geen stroom voorhanden.

Als ik nu even om me heen kijk in mijn kantoor, zie ik een scala aan stroomvreters; een Xiaomi Mi9 telefoon, de Pentax K-1 en Pentax 645Z, een Apple macbook pro, een Garmin 66i, de Sony AX53 videocamera, een Nanlite Forza 60, Nanlite Pavotubes, de DJI Mavic Pro en een MustHD field monitor.
Geen wonder dat de stroomvoorziening in het veld al geruime tijd een puzzel  voor me is…

Lightpainting in het bos
Een kathedraal van bomen uitgelicht met 3 lichtbronnen.

Capaciteit van batterijen

Ter introductie even een kort stukje over stroom en capaciteit van een batterij. De capaciteit van een batterij wordt vaak uitgedrukt in mAh. Dat staat voor Milliampère-uur. Dit getal drukt uit hoe lang (in uren) de batterij een bepaalde stroom (mA) kan geven (h x mA). Als er dus meer stroom van de batterij wordt gevraagd, zal de batterij eerder leeg zijn.

Voorbeeldje: We pakken onze powerbank van 10.000 mAh en die sluiten we aangesloten op een iPhone die 1A (1000mA per uur) vraagt. In dat geval is de batterij na 10 uur volledig leeg.

Hoe vaak kan je met een batterij een andere batterij opladen?

Als je wilt weten hoe vaak je je Macbook kan opladen met een volle externe batterij, is het noodzakelijk om te weten wat de capaciteit van de ingebouwde batterij is. Zo heeft een Macbook pro 16 inch een batterij van 8000 mAh. We kunnen in theorie de macbook pro dus 1,2 keer opladen met een 10.000 mAh batterij.

De voorbeelden hierboven zijn gebaseerd op pure theorie zonder energieverlies. Als je de iPhone oplaadt met een externe batterij, zal er energieverlies optreden in de vorm van warmte. Je zal namelijk merken dat de batterij en telefoon warm worden. Dat kost uiteraard energie. Je gaat deze theoretische waarde dus niet halen.

Omrekenen Ah naar Wh

De eenheid Watt uur (Wh) geeft aan hoeveel energie de accu in totaal kan leveren. Voor ons eindgebruikers is de geleverde energie het belangrijkst. Verschillende accu’s kun je op basis van hun Wh waarden goed vergelijken. Een 180 Wh accu is de helft van een 360 Wh accu en dus twee keer zo snel leeg.

Wanneer je de Ah waarde wilt omreken, moet je achter de spanning van de accu komen. De fabrikant geeft dat echter niet altijd op. Stel dat je gevonden hebt dat de spanning van een accu 14.8 Volt is en hij 3.378 Ah heeft (Dit komt overeen met de Fxlion Nano One). Als je de spanning vermenigvuldigt met de Ah waarde krijg je automatisch de Wh waarde. In dit voorbeeld is de capaciteit van de accu dus 14.8 Volt x 3.378 Ah = 50 Wh.
Dit komt overeen met de opgegeven waarde van de fabrikant, maar in mijn test zal blijken dat het daadwerkelijke gedrag in de praktijk tussen fabrikanten nogal kan verschillen.

Fxlion Nano Two
Fxlion Nano Two 14.8V/98WH V-lock

Test van de Fxlion Nano Two in de praktijk

Na een nachtelijke sessie in een Nederlands bos waarbij ik de Nanlite Forza 60 had aangesloten op twee NP-F960 batterijen was hij al na 15 minuten leeg. Mijn backup set gaf een aanzienlijk beter resultaat en haalde maar liefst een uur met vergelijkbare lichtintensiteit. Er is dus wel degelijk verschil in ogenschijnlijk dezelfde energiedragers. Tijd voor een echte test!

In 2017 heb ik een Hyper Juice AC-Battery pack gekocht. Een immense powerbank met naast de gebruikelijke USB-A aansluitingen ook een ingebouwd stopcontact! Tot nu toe was dat mijn back-up stroomvoorziening tijdens mijn safari reizen.

Bij het aanschaffen van de Nanlite Forza 60 kocht ik de Nanlite Battery Holder for Forza 60. Deze maakt het mogelijk om de Forza 60 op iedere gewenste locatie te gebruiken met 2 NP-F accu’s. Je bevestigt de Forza 60 op de batterijhouder.

Maar eind 2020 kwam Fxlion met een Nano Two batterij op de markt. Gelijk bij het verschijnen, trok hij mijn aandacht vanwege zijn veelzijdigheid.
De Fxlion ano Two 14.8V/98WH V-Lock is een li-ion accu met V-mount en heeft een capaciteit van 98Wh. Deze accu beschikt over zowel D-tap als USB-uitgangen die je gebruikt om zowel te laden als te ontladen. Het is ‘s werelds kleinste V-lock accu en daarom gemakkelijk mee te nemen op reis. Hij is uniek in zijn soort door zijn USB-C in- en uitgang.
Op het blauwe LCD-scherm wordt informatie zoals de laad- of ontlaadtijd weergegeven. De accu heeft een USB A- en USB C-uitgang en een USB C- en micro USB-ingang. Daarnaast is hij compatibel met een V-lock lader en een USB-lader voor je telefoon.

Batterij
Voltage
Ah
Wh
Bijzonderheden
2 x NP-F960 (witmerk) 7.2V 6600mAh 27.52Wh 270 gram p.st ex. houder
2 x Fxlion DF-248 NP-F960 7.4V 6600mAh 48Wh 270 gram p.st ex. houder
Hyper Juice AC 220V max 26800mAh 100Wh 790 gram ex. lader
Fxlion Nano Two 14.8V 6800mAh 98Wh 520 gram
Nanlite Forza 60 met NP-F960 NP-F970
Nanlite Forza 60 met de Nanlite Battery Holder en 2 NP-F960 batterijen
Nanlite Forza 60
Nanlite Forza 60 met de Hyper Juice AC Battery pack
Nanlite Forza 60
Nanlite Forza 60 met de Fxlion Nano Two V-lock

Test resultaten Fxlion Nano Two

Voor de test heb ik de Nanlite Forza 60 op 75% vermogen ingesteld. De temperatuur in de ruimte was gelijk bij alle tests en alle batterijen zijn vlak voor gebruik volledig opgeladen. De tijdmeting is gestopt op het moment dat het licht van de Forza 60 uitging.

Brandduur Forza 60 op 75%
2 x NP-F960 (witmerk) 50 minuten
Fxlion DF-248 2 x NP-F960 1 uur 54 minuten
Hyper Juice AC 46 minuten
Fxlion Nano Two 1 uur 51 minuten
Conclusie

Het eerste dat opvalt, is dat de Hyper Juice AC ondanks zijn opgegeven grote lading van 26800mAh de slechtste prestatie levert. Wellicht komt dit doordat er een adapter tussen de batterij en de lamp zit, maar ook tijdens mijn reizen was het geen top-performer. Normaal kan ik mijn macbook pro 13inch er krap twee keer mee opladen. Theoretisch zou dit minimaal 3 keer moeten kunnen.

De dubbele NP-F960 oplossing geeft een vergelijkbare performance, maar ook dit is een relatief zware set om mee op reis te nemen. En dan hebben we het nog niet eens over de veelzijdigheid van de Nano Two’s.

Zowel de Fxlion NP-F oplossing als de Fxlion Nano Two steken er met hun prestaties met kop en schouders bovenuit. Nu blijft de NP-F set een flinke set om mee te nemen, maar de Fxlion Nano Two geeft me 1 uur en 51 minuten in een compacte en een zeer veelzijdige behuizing! Een extra energie opbrengst van maar liefst 122% ten opzichte van mijn vorige set; de witmerk NP-F’s

Op reis met de Fxlion Nano Two (of One)

Controleer zelf altijd even de voorschriften van je luchtvaartmaatschappij, maar over het algemeen zal je geen problemen ondervinden bij het reizen met Li-ion batterijen van minder dan 100Wh. Volgens de huidige voorschriften van de TSA is er geen limiet aan het aantal batterijen van minder dan 100Wh, zolang ze voor eigen gebruik zijn en niet voor de handel.

Heb je op de locatie meer vermogen nodig? Er zijn verschillende oplossingen op de markt om twee V-mount batterijen tegelijk te laten werken.
Fxlion maakt zelf een dubbele batterijplaat waarbij de batterijen tegelijkertijd ontladen.

Een ander reisvoordeel is de mogelijkheid om je laptop met USB-C aansluiting rechtstreeks vanaf de batterij te laden. De Nano One geeft de meeste laptops enkele uren extra looptijd, de Nano Two rekt het uit tot een volledige werkdag.

Fxlion Nano Two zijaanzicht

(Systeem)camera’s van stroom voorzien of opladen met de USB-C van de Nano Two.

Vrijwel alle nieuwste spiegelloze camera’s hebben nu USB-C-poorten voor stroomvoorziening of het opladen. De nieuwste Sony-camera, zoals de a9 II en de a7S III, kunnen allemaal worden gevoed via USB-C terwijl ze in gebruik zijn, net als veel Fuji- en Nikon-camera’s. Als je de camera op een Nano Two-batterij aansluit, verlengt je tijd waarmee je kan werken enorm. Ook ontzettend handig als je deze bijvoorbeeld continu gebruikt voor video- of time-lapse- opnamen. Als je de camera tussen de opnames door wilt opladen, kun je de camera gewoon in je cameratas houden en deze indien nodig aansluiten via de USB-C aansluiting.

De 98Wh Nano Two-batterij heeft grofweg een capaciteit die 6 keer zo groot is als de normale batterijen in onze camera’s. De mogelijkheid om je camera 6 keer op te kunnen laden met zo’n kleine batterij is natuurlijk fantastisch. Heb je minder capaciteit nodig? Dan is er de Nano One. De Nano Two heeft zijn plaats in mijn cameratas nu al verdiend en gaat gebruikt worden voor meerdaagse off-grid kampeertrips.

Het opladen van de Nano Two

De Nano Two (en Nano One) batterijen kunnen op vier verschillende manieren worden opgeladen:

  • Micro USB-ingang: 5V / 3A
  • USB-C-ingang: ondersteunt stroomtoevoer en afvoer
  • V-Lock-oplader
  • D-tap ingang

Hoewel veel v-mount batterijen meerdere oplaadopties hebben, hebben de Fxlion Nano batterijen de meeste die ik ooit heb gezien. De mogelijkheid om ze op te laden met USB-C laders is vooral handig omdat de meeste mensen al een compatible smartphone-oplader hebben die nu dubbele taken kan uitvoeren. Wie een nieuwere Apple laptop gebruikt, kan met deze batterijen ook gebruik maken van zijn usb-c oplader. Opladen via USB gaat echter niet heel snel – houd er rekening mee dat een volledige lading meer dan 10 uur duurt – maar het is erg handig en bijladen kan natuurlijk altijd.

D-tap op v-lock laders

De mogelijkheid om deze batterijen via USB op te laden is geweldig, maar het gebruik van de D-tap- of v-lock- verbindingen zal aanzienlijk sneller zijn. Denk aan een snelheidswinst van zo’n 5x! Via D-tap laadt mijn volledig lege Nano Two binnen twee uur weer volledig op.

Samenvattend

De Fxlion Nano Two is een indrukwekkende batterij die een extreem handige aanvulling zou zijn op de tas van bijna elke filmmaker of fotograaf. Geen enkele andere V-mount-batterij op de markt heeft zo’n compleet scala aan invoer- en uitvoeropties, en de Nano Two kan gemakkelijk in je broekzak worden geschoven.

Met zijn scala aan verschillende USB-poorten + d-tap, kan hij niet alleen een video-rig met verschillende aangesloten accessoires voeden, maar ook moderne spiegelloze fotocamera’s kunnen hier hun benodigde stroom halen met behulp van de USB-C-uitgang. Je kunt het zelfs gebruiken om je laptop van stroom te voorzien als je extra werktijd in het veld nodig hebt.

In mijn webshop staan alleen producten die ik zelf gebruik en waar ik 100% achter sta. De Fxlion Nano Two (en One) behoren daardoor ook zeker thuis in deze winkel.

Leave a comment