Scroll naar boven

Lightpainting; creatief met licht

De lezers die bekend zijn met mijn type fotografie weten dat ik het leuk vind om te experimenteren met creatieve technieken. Lange sluitertijden, flitsen, meervoudige belichtingen en het gebruik van hulpmiddelen hebben altijd mijn interesse al gehad. Lightpainting hoort daar sinds enige tijd ook bij!

Nu is lightpainting een oudere techniek die al tijden gebruikt wordt in met name de nachtfotografie. Tijdens een lange belichting, vaak om de melkweg en sterren goed uit te laten komen wordt een deel van de omgeving opgelicht door het schijnsel van bijvoorbeeld een zaklampje. Niets nieuws onder de zon dus zou je denken.

Lightpainting in Quiver tree forest - Namibia 2013
Lightpainting in Quiver tree forest - Namibia 2013

Lightdrawing in plaats van Lightpainting

De juiste benaming zou eigenlijk lightdrawing moeten zijn; het tekenen van vormen in de lucht met allerhande hulpmiddelen als sterretjes, zaklampjes, LED lampen, de Pixelstick en/of Magilight. Er zijn talloze hulpmiddelen die je kunt inzetten, variërend van een paar euro tot honderden euro’s. Dit maakt deze vorm van fotografie goed toegankelijk voor een groot publiek.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je uiting kan geven aan je creativiteit bij lightpainting. De een wil felle lichten, de andere een donkere achtergrond om de nacht te benadrukken, etc, etc.
Ikzelf zoek bij mijn beelden naar de juiste balans tussen omgeving, het model, je compositie en vooral je vormgeving en belichting. Beelden waarbij de omgeving uitdrukkelijk onderdeel maakt van je beeld spreken mij het meeste aan.

De techniek van Lightpainting

Bij het lightpainten beweeg je gedurende een aantal seconden met een lichtgevend object door je beeld heen. Je sensor pikt dat licht op en geeft het weer in je uiteindelijke foto.
Je snapt dat we gelijk tegen een aantal variabelen aanlopen:

  • Welke sluitertijd hebben we?
  • Hoe snel beweeg je?
  • Welke ISO waarde stel ik in?
  • Welke lichtintensiteit van mijn lamp heb ik?
  • Welk diafragma past daarbij?

Omdat ik persoonlijk beelden maak die ik zoveel mogelijk in harmonie wil hebben met het omgevingslicht betekend dit dat ik continue mijn variabelen aanpas. ISO, lichtsterkte van de lamp en sluitertijd hebben geen vaste waarde en worden bepaald door onder meer mijn snelheid en de belichting die ik in de omgeving wil hebben.

Je zult merken dat je na een paar keer oefenen een aantal uitgangswaarden hebt waarmee je later kan variëren.
Zo begin ik vaak op ISO 400, f5 en een second of 3 à 4. Naarmate het donkerder wordt of ik mijn lamp aanpas moet ik deze waarden aanpassen.
Voor het lightpainten met een sterrenhemel boven mijn model werk ik met sluitertijden tot 20 seconden…
Proberen en oefenen dus! Voor de basis technieken geef ik regelmatig leerzame en inspirerende workshops.

De uitrusting voor Lightpainting

Hopelijk wil je zelf na het zien van deze beelden zelf eens aan de slag met het lightpainten. Nu zijn deze beelden gemaakt met relatief betaalbare hulpmiddelen (die uiteraard tijdens de workshops allemaal aanwezig zijn)

  • Een statief (die hebben we natuurlijk al…… 😉 )
  • Een draadloze ontspanner die werk op de bulb stand van je camera (Yonhnuo RF-603II ± € 38.00)
  • Een TL lamp T8 beschermhoes (€ 10.00)
  • Een zaklamp met strobe en verschillende lichtsterktes (Thorfire VG-15S ± € 15.00)

Zoals je ziet is er weinig nodig om met de creativiteit van het lightpainten aan de slag te gaan. Ik wens je alvast veel plezier!

Opmerkingen (1)

Sprookjesachtig mooi

Laat een reactie achter