Scroll naar boven

Lightroom Presets voor SeaScapes

Deze gratis Lightroom presets voor het strand zijn bedoeld als een startpunt voor het bewerken van je eigen beelden en kunnen soms additionele aanpassingen nodig hebben. Iedere Lightroom Preset geeft een kijkje in mijn manier van bewerken van de RAW beelden.
Ze zijn speciaal ontwikkeld voor camera’s met een hoog dynamisch bereik (zelf werk ik o.a. met een Pentax 645Z middenformaat camera). Zie je bijvoorbeeld delen in je foto die overbelicht raken? Pas dan de highligts even aan.

Een aantal van mijn veelgebruikte Lightroom presets worden aangeboden via het inschrijven op de nieuwsbrief van deze website. Na je inschrijving ontvang je direct de download link.
Ze kunnen je helpen als startpunt voor je beeldbewerking van een vijf-tal veelvoorkomende lichtsituaties.

  • Colour Explosion
  • Enhanced Ocean Sunset
  • Blue Hour Sunset
  • Summer Vibes
  • Afternoon Beach

De “Colour Explosion” preset voor Lightroom of Photoshop zet in op een versterking van de contrasten en toename van met name de kleurverzadiging. De soms wat overbelichte delen waar de zon zich nog laat zien worden licht gecorrigeerd door een aanpassing van de belichting op de highlights.

Photoshop Preset zeegezicht Lightroom ma edit preset zeegezicht

De “Enhanced Ocean Sunset” versterkt de warme tinten en geeft een lichte boost aan de blauwe lucht. Kleine aanpassingen in highlights en shadows zorgen voor een fris beeld.

Lightroom Preset Strand Lightroom preset download

De “Blue Hour Sunset” heb ik ontwikkeld voor die avonden dat ik ver na zonsondergang nog aan het fotograferen ben. Het blauw van het blauwe uurtje domineert dan (zeker op bewolke dagen) enorm. Deze preset corrigeert deze blauw-tint en voegt wat meer contrast in de highlights toe.

Lightroom raw file preset zeegezicht Photoshop edit na preset strand

“Summer Sunset” versterkt de warme gloed van de zon. Een prima basis waaraan je zelf de verdere aanpassingen kan toevoegen om het beeld om te toveren tot je eigen summer-vibe!

Lightroom voorinstelling zeegezicht Lightroom Strand na preset

In Nederland is het licht soms wat vlak en weinig sprankelend. “Afternoon Beach” zorgt ervoor dat je beeld een opfrisbeurt krijgt.

Lightroom Preset zeegezicht Lightroom preset gratis
Het importeren van de presets:
  • Selecteer Bestand > Profielen en voorinstellingen importeren op de menubalk.

  • Blader in het dialoogvenster Importeren dat nu verschijnt naar het gewenste pad en selecteer de profielen of voorinstellingen die u wilt importeren.

  • Klik op Importeren.

 

Methode 2

Je kan de bestanden ook handmatig kopiëren naar de juiste map zodat ze voor zowel Lightroom als Photoshop beschikbaar zijn:

Win: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Mac: ~/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van al het nieuws. Daarnaast ontvang je na je inschrijving mijn 5 meest gebruikt lightroom presets!* P.S. Ik verstuur slechts enkele keren per jaar een nieuwsbrief dus u hoeft niet bang te zijn voor spam...