Macrofotografie –
Tips voor gevorderden
In deze blog geef ik je graag een aantal macrofotografie tips. Macrofotografie is sinds ik begon met fotograferen altijd een passie geweest en door de jaren heen heb ik hier al veel workshops en masterclasses in gegeven. Door een recente samenwerking met Photofacts Academy is daar een online masterclass bijgekomen. In deze masterclass ga ik dieper in op macrofotografie.
Zo ontdek je onder andere wat je standpunt doet, wat de invloed van diafragma is, en vooral hoe je een bepaalde creëert in je foto. Ook komen speciale technieken zoals high-key en low-key aan bod, en leer je alles over de hulpmiddelen die je kunt gebruiken om tot de mooiste resultaten te komen.
Ik garandeer je; na het volgen van deze masterclass zie je de, vaak verborgen wereld, van de macrofotografie op een andere manier.
Om deze samenwerking extra feestelijk te maken deel ik graag een aantal van mijn tips ook in deze blogpost. Geen technisch verhaal, maar vooral een aantal tips en technieken die je helpen om een gevarieerd portfolio te maken! In de masterclass macrofotografie bij Photofacts Academy ga ik uiteraard wel dieper in op de technische kant, maar je zal vast snappen dat twee uur beeldmateriaal niet samen te vatten is in een blogpost 😉
Macrofotografie tip 1 : gebruik een voorzetlens
Ook zonder speciale macrolens kan je je onderwerp groot weergeven op je sensor als je gebruikt maakt van een zogenaamde voorzetlens. Deze lens zorgt ervoor dat je focus afstand verkleint waardoor je dichter op je onderwerp kan komen en hij dus groter op je sensor wordt weergegeven. Zelf gebruik ik een NiSi 77mm close-up lens op mijn 70-200mm of op een 300mm. Met een open diafragma (klein getal) vervaagt de achtergrond erg fraai en vanaf F8 is de scherpte optimaal. Dus met een minimale investering zou je je eerste stappen kunnen zetten in de wereld van de macrofotografie.
Macrofotografie Tip 2: Kom op ooghoogte
Beelden met oogcontact hebben meer impact. Ik kies er dus altijd voor om het onderwerp altijd op ooghoogte te benaderen. Dit heeft nog een bijkomend voordeel; doordat we in de achtergrond geen grond, takjes en storende elementen hebben krijgen we ook die mooie bokeh waar we vaak naar op zoek zijn.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat de oogjes ook scherp moeten zijn!
Macrofotografie Tip 3: Geruik eens flitsers
Door gebruik te maken van flitsers kan je in de macrofotografie beweging bevriezen, maar je kan ze ook creatief inzetten. De foto hier boven is genomen midden op de dag met fel zonlicht in de achtergrond. Toch lijkt het alsof ik hem ’s nachts genomen heb….
Door zo ver onder te belichten dat de foto volledig donker is, heb ik mijn basis gecreëerd. Vervolgens gebruik ik twee flitsers om mijn onderwerp in dit donkere beeld uit te lichten. 1 flitser in de achtergrond voor de zogenaamde rim-light, de andere vanaf de voorkant voor het oplichten van de spin zelf.
Macrofotografie Tip 4: gebruik eens een vintage lens
Als macrofotograaf zijn we vaak op zoek naar een bepaalde uniekheid in ons beeld, we willen graag meer doen dan alleen registeren. Door gebruik te maken van zogenaamde vintage lenzen kunnen we een eigen twist aan ons beeld geven. Denk bijvoorbeeld aan lenzen als de Meyer Optik Gorlitz 135mm voor zijn mooie bokeh cirkels. In dit geval heb ik een Helios lens gebruikt waarvan ik het voorste lens element ook nog eens heb omgedraaid. Over smaak valt niet te twisten, maar verrassend is het zeker!
Macrofotografie Tip 5: Ga voor maximale vergroting
Onze reguliere macro lenzen met maximale vergrotingen van 1 op 1 zijn niet geschikt om de kleinere onderwerpen weer te geven. Deze minuscule zeevlo zou nog steeds te klein weergegeven worden. Nu zijn er speciale macro lenzen waarbij we wel tot 5x kunnen vergroten, maar er zijn gelukkig ook andere oplossingen. Tussenringen en balg apparaten vergroten de afstand van je lens tot de sensor waardoor je een grotere vergroting op je sensor krijgt. Op deze manier creëer je geen zoekplaatje, maar een beeld met impact.
Maar macrofotografie tips? Lees dan nog even verder, we zijn op de helft!
Macrofotografie Tip 6: Gebruik eens een langere sluitertijd
Hoewel we vaak korte sluitertijden hanteren om te zorgen dat ons beeld zo scherp mogelijk weergegeven wordt, bied een langere sluitertijd ook kansen! Zo gebruik ik in dit voorbeeld een sluitertijd van 1/50s om de dynamiek van de fladderende vlinder weer te geven.
Macrofotografie Tip 7: High – Key
Grijze luchten of witte achtergronden? Ingrediënten waarbij ik altijd de optie van een High-Key in mijn gedachten heb. Hierbij zorg je ervoor dat je beeld flink overbelicht is, waardoor die grauwe lucht in de achtergrond overbelicht en dus wit wordt. Je onderwerp zit bij voorkeur in de schaduw zodat hij door het overbelichten van je totale beeld een normale belichting krijgt.
Macrofotografie Tip 8: Meervoudige belichting
Door het toepassen van meervoudige belichting in de macrofotografie kan je de kijker verrassen. Zo maakte ik in de camera dit beeld door dezelfde libelle twee keer vast te leggen. De eerste keer in zijn rust stand, de tweede keer wachtte ik tot hij een andere houding aan ging nemen.
Zo maken we van 1 onderwerp ineens twee onderwerpen in een beeld. De mogelijkheden van meervoudige belichting zijn vrijwel onbeperkt, experimenteer er eens mee!
Macrofotografie Tip 9: Experimenteer met LED licht
Met mijn achtergrond als lightpainter en een voorkeur voor het werken met kunstlicht pas ik deze techniek ook graag toe in mijn macrofotografie. In dit geval experimenteer ik met een Nanlite Pavotube 6C en mijn witbalans om een glow-in-the-dark effect te creeeren. Het zelf meenemen van licht zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van de mooie zonsopkomst of zonsondergang want jij bent diegene die het licht bepaald!
Macrofotografie Tip 10: ga voor de soft-focus look
Soft focus en bloemen, een combinatie die het altijd goed doet! Je kan hiervoor door vegetatie heen fotograferen, maar soms staat deze niet op een geschikte plaats. Een beetje vaseline op je (oude) UV filter doet wonderen in zo’n geval/ Houdt je niet van die vettigheid? Dan biedt een sof-focus lens uitkomst. De producten van Lens Baby hebben hier natuurlijk oplossingen voor, zelf ben ik wat klassieker ingesteld; voor het beeld hier boeven gebruik ik een 135mm soft-focus lens op mijn Pentax 645Z. De mate waarop mijn diafragma meer- of minder openstaat bepaald de mate van onscherpte.
Macrofotografie Tip 11: Kijk naar de achtergrond!
De meest belangrijke macrofotografie tips bewaar ik voor het laatst. Kijk altijd naar je achtergrond want die is zo ontzettend bepalend voor je beeld. je wilt hier geen onrust of storende elementen (of kleuren) in hebben. De achtergrond moet je onderwerp ondersteunen, niet in de weg zitten.
Met deze macrofotografie tips heb ik pas een tipje van de sluier opgelicht en ik hoop dat ik je wat ideeën heb kunnen aanreiken waar je mee aan de slag kan gaan. Wil je samen met mij in het veld eens oefenen met deze technieken? Ga dan eens mee op pad bij een van mijn workshops macrofotografie of leer alle ins- en outs vanuit je luie stoel bij de online cursus bij Photofacts Academy! heb je nu al een vraag, laat dan even een comment achter bij deze blog-post!