Nachtfotografie aan de kust, gemengd licht fotograferen

Strand Wassenaar bij nacht
Nachtfotografie

Gisteravond ben ik na zonsondergang even naar de kust gegaan om gebruik te maken van de zogenaamde grijze nachten die we momenteel hebben. Tijdens deze grijze nachten wordt het niet volledig donker, omdat de zon niet meer dan 18° onder de horizon verdwijnt. Dit gebeurt elk jaar tussen 20 mei en 20 juli. Het blijft dan dus de hele nacht schemeren. Dit is met name goed te zien wanneer men in noordelijke richting kijkt.

Rond 24.00 uur zag ik dat er een waar lichtspektakel te zien was als je in de richting van Scheveningen keek. De verlichting van de gebouwen liet Scheveningen in een oranje gloed baden (no pun intended, maar wel toepasselijk voor een badplaats…). Zelfs de industrie op de Maasvlakte deed een duit in het zakje.

De maan stond ook flink te schijnen en hielp mee om de golfslag van de zee iets op te lichten. De eerste felle sterren waren zichtbaar en een overvliegend vliegtuig liet zich ook nog even gelden aan de nachtelijke hemel.

Instellingen

Voor dit soort beelden maak ik uiteraard gebruik van een statief en normaliter een draadontspanner. Helaas zat deze dit keer niet in de tas, maar door gebruik te maken van de zelfontspanner op 2 seconden (waarbij ook de spiegel omhoog geklapt wordt voor nog minder trilling) kon ik de camera trillingsvrij bedienen.
Let bij het fotograferen aan de kustlijn op het wegzakken van je statief in het natte zand!

Voor het mooi uitvloeien van de zee over het strand wilde ik een lange sluitertijd. De maan moest een lichte stervorming, cq. starburst om zich heen krijgen en daarom is het diafragma wat geknepen. De ISO wordt aangepast om deze instellingen te combineren in een goed belicht beeld.


  • Pentax K-1
  • DFA 28-70/2.8 @ 36mm
  • F10 – 30s – ISO 400

Related Posts

Leave a comment