NiSi Close Up lens Kit

Toen ik me jaren terug voor het eerst serieus bezig ging houden met natuurfotografie was mijn grote passie de macrofotografie. Tijdens mijn zoektocht naar onderwerpen die vaak met het blote oog moeilijk te zien zijn, is bij het het vastleggen hiervan veel tijd en plezier gaan zitten.

Mijn arsenaal aan macro lenzen en hulpmiddelen is in de loop der jaren dan ook flink uitgebreid. Zonder twijfel is mijn meest favoriete lens dan ook de Pentax FA* 200/4.0 macro. Een welhaast mythische lens waarvan er volgens zeggen slechts 700 zijn geproduceerd. Fantastische bokeh en sublieme scherpte en door zijn 200mm’s kan ik relatief ver van mijn vaak schuwe onderwerpen blijven.
Het was toendertijd al een icoon en tegenwoordig gaan ze incidenteel voor enkele duizenden euro’s van de hand. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat dit veruit mijn favoriete macro tool is.

De NiSi Close Up Lens Kit

NiSi heeft vrij recent een zogenaamde Close Up Lens op de markt gebracht. Het is een super eenvoudig te gebruiken hulpmiddel dat de fotograaf in staat stelt om met een reguliere tele(zoom) foto’s te maken die je met een macro lens ook zou kunnen maken. Je schroeft hem voor op je lens en hierdoor kan je dichter bij scherp stellen. Hierdoor kreeg je minder scherpte diepte en je onderwerp wordt groter op je sensor weergegeven.
Recentelijk kreeg ik de kans er eens mee te werken en ik deel mijn ervaringen graag hier

Eerste Indruk

Deze voorzetlens met 77mm schroefdraad wordt geleverd in een stevig en compact etui. In de door zitten ook twee verloopringen zodat hij naast lenzen met een 77mm schroefdraad ook direct te gebruiken is op je lenzen met een 72 of 67mm schroefdraad.

De technische kant: de NiSi Close Up Lens is opgebouwd uit dubbel optisch corrigerende lensdelen met een apochromatisch ontwerp. Hij is voorzien van een coating om optimale resolutie zonder paars/groene randen (fouten door chromatische aberratie) weer te geven. Het uiteindelijke resultaat wordt beïnvloed door de lens die je zelf gebruikt en het advies is om hem te gebruiken op lenzen met APO of ED glas.

Als je hem gebruikt op een lens die veel fotografen in hun bezit hebben, de 70-200m lens, is de vergroting op 200mm bijna 1 op 1. De werkafstand, erg belangrijk om bijvoorbeeld vlinders niet te verstoren of slagschaduw op je onderwerp te vermijden, is hierbij 22 tot 30 centimeter.
Bij gebruik van deze lens met een open diafragma heb weliswaar een mooi zacht bokeh, maar voor enige scherpte in je beeld wordt een diafragma van f8 tot f16 aanbevolen.

De kenmerken op een rij:

  • Met de bijgeleverde adapterringen geschikt voor 77-72-67mm schroefdraad
  • Dubbele optische corrigerende lensdelen
  • apochromatisch ontwerp
  • Multi nano-coating voor behoud van scherpte en kleur
  • Bijna geen chromatische aberratie

 

Pentax K-1 - 200mm - F9 - NiSi Close Up Lens

In de Praktijk

Ik heb de lens inmiddels getest op twee verschillende combinaties; een Full Frame camera, de Pentax K-1 met een 70-200/2.8 zoomlens.
Daarnaast is de wat exotischer combinatie ingezet; een Pentax 645Z middenformaat camera met een 300mm prime lens. Op middenformaat lijkt een vergroting van 1:1 altijd wat kleiner dan op full frame omdat er meer ruimte om je onderwerp ontstaat. Je hebt dus een wat sterkere vergroting nodig om een beeldvullend onderwerp te krijgen. De 300mm lens helpt daar bij.

Voor gebruik schroef je de NiSi Close Up Lens op je bestaande lens (verrassing! ;-)) en ik zelf zet dan gelijk de camera op manual focus. Uiteraard blijft je autofocus werken indien je dat wenst, maar ik werk liever manueel om micro aanpassingen te kunnen maken op bijvoorbeeld het oog.
Voor gebruik test je even wat je werkafstand is. Je verliest namelijk je focus op oneindig en te dicht bij kan uiteraard ook niet. Doe dit niet op een schuw onderwerp, maar op een plek waar je ongestoord kan bewegen.
Nadat je weet op welke afstand je kan werken, bepaal je je compositie en kan je aan de slag.

Werkafstand & Diafragma

Nadat je een mooie compositie hebt gemaakt en er scherp gesteld is op het onderwerp bepaal je de sfeer en scherpte in je foto.
Zoals al eerder gezegd, voor een optimale scherpte is het zaak om flink te diafragmeren. Werken met open diafragma kan uiteraard ook, je beeld wordt dan al snel heel mooi soft met een fraaie bokeh.

Pentax 645Z - 300mm - F14- NiSi Close Up Lens

Zoals je ziet aan de twee beelden hier boven zit het met de vergroting van deze handige lens wel goed. Met reguliere lenzen en wat langere brandpuntsafstanden zijn leuke close-up beelden te maken die op het eerste gezicht niet onder doen voor de reguliere macro lenzen.
Macro lenzen zijn voor iedere fabrikant vaak de meest scherpe lenzen in hun assortiment en deze NiSi Close Up Lens in combinatie met je bestaande lens kan daar uiteraard niet aan tippen. Desondanks zijn de prestaties indrukwekkend. Hieronder zie je twee uitsneden van het origineel op ware grootte.

Pentax K-1 - 200mm - F9 - NiSi Close Up Lens
Pentax 645Z - 300mm - F14- NiSi Close Up Lens - 100%

NiSi heeft met dit product een mooi alternatief op de markt gezet voor de beginnende macro fotograaf. Wil je eens op een relatief goedkope manier ervaring opdoen met macro fotografie? Dan is dit een mooi product om er mee aan de slag te gaan. De adviesprijs van € 150 is heel erg schappelijk voor een lens van deze kwaliteit.

Hier onder zie je een aantal voorbeelden die ik met deze combinatie heb gemaakt. Laten we eerlijk zijn, die zien er voor een niet dedicated macro combinatie toch best aardig uit?!
Ik zal hem zelf niet inzetten als mijn favoriete macro lens, maar hij heeft inmiddels wel een vaste plek gekregen in mijn fototas. Het komt namelijk best vaak voor dat de echte macro lens thuis blijft. Dit hulpmiddel stelt me dan in staat om toch een kwalitatief goede close up te maken.

Omdat de NiSi Close Up Kit een prima prijs-kwaliteit heeft, twijfel ik geen moment om hem aan te bevelen. Bestellen kan desgewenst bij mij in de webshop, maar je kan hem uiteraard ook een uitproberen bij één van mijn workshops

79.99139.99
Aanmelden

Related Posts

Leave a comment