Scroll naar boven

NiSi Filters
Beyond Imagination

Lees meer over mijn overstap naar deze professionele filter lijn

Waarom NiSi filters?

In 2019 was ik te gast op het kantoor van de Nederlandse importeur van NiSi; Transcontinenta. Die afspraak stond in het teken van fototassen van Think Tank en Mindshift. Alhoewel de NiSi filters prominent op tafel stonden, schonk ik er toen geen aandacht aan. Ik was namelijk erg tevreden over de filter set van Sirui die ik op dat moment gebruikte en waarvan ik toen ambassadeur was. De Sirui filters doorstonden iedere test op de Hoya testbank met glans en ik was tevreden met de set die ik had.

Productlijn

In de maanden die volgden bleef ik de filters van NiSi echter wel in de gaten houden. Zo kwam ik er achter dat de lijn van NiSi veel breder is dan het aanbod van Sirui. Daarnaast sluit de filosofie van NiSi ook beter aan bij de veeleisende fotograaf. NiSi richt zich op het (door)ontwikkelen van haar filters en heeft tot nu toe meer dan 100 verschillende soorten filters en houders gelanceerd. NiSi blijft innoveren en trends zetten binnen dit specifieke toepassingsgebied.

Tot op heden worden er jaarlijks zo’n 10 nieuwe producten geïntroduceerd. Daarnaast werkt NiSi samen met enkele van ‘s werelds beste professionele fotografen. Dat stelt NiSi in staat haar producten verder te optimaliseren op basis van feedback van de professionals. Het delen van de ervaringen en feedback van deze fotografen, is de ideale manier om een optimale kwaliteit van de filters te garanderen.

De systemen

NiSi biedt voor iedere type objectief en de meeste filtermaten een passende oplossing. Voor speciale objectieven, zoals mijn Pentax 15-30/2.8, zijn er zelfs dedicated filterhouders.
Waar ik voorheen gebruik maakte van 3 verschillende producenten kan ik nu terecht bij 1 producent om zowel mijn 75mm, 100mm als 150mm filtersysteem compleet te maken. (Er is overigens zelfs een 180mm systeem).

Quiver Trees
NiSi Landscape CPL - 3 stops soft NDG
De afweging

Als fotograaf maak je gedurende je ontwikkeling bepaalde fases door en probeer je nieuwe technieken of andere situaties uit. Deels om je portfolio te verbreden, maar ook om betere kwaliteit te leveren. Binnen het Sirui systeem liep ik tegen beperkingen aan in de productlijn. NiSi biedt hier de perfecte oplossing voor.

Mijn vaste basis set bestaat uit een 100mm filterhouder, een polarisatiefilter, 6 stops ND filter en een 3 stops hard GND vanwege de vele zeegezichten die ik fotografeer. Aangezien ik tijdens mijn reizen veel verschillende situaties kan tegenkomen, is mijn reis-set wat uitgebreider; NiSi biedt hier oplossingen voor in haar lijn van soft- en medium gradatie filters, maar ook het landscape polarisatiefilter is heerlijk om mee te werken. Ik adviseer mijn workshop deelnemers regelmatig over de aanschaf van filtersystemen en ik ben van mening dat er ook voor hun een goede doorgroeimogelijkheid moet zijn als hun wensen in de toekomst veranderen. Op dit moment biedt NiSi die garantie en bestaat er een oplossing voor iedere wens die een fotograaf kan hebben ten aanzien van filters. Heb je overigens een vraag over de NiSi filters of overweeg je een set aan te schaffen? Schroom niet om contact met me op te nemen.

NiSi filters in de praktijk

Op papier klopte de keuze voor de NiSi filters voor mij dus, maar hoe bevalt het werken er mee? In maart, april en mei 2020 zou ik 10 weken door Afrika reizen en zouden de filters uitgebreid getest worden in de meest diverse situaties. Corona gooide wat roet in het eten en na 4 weken was ik weer in Nederland. Gelukkig waren er in de laatste week, toen we door zuidwest Namibië trokken, een aantal situaties waar ik flink met de filters heb kunnen werken.

 

NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops soft GND

Na ons verblijf in Central Kalahari Game Reserve trokken we door het gebied rondom Kolmanskop, rijk aan de iconische en fotogenieke Quiver trees. De NiSi filters zijn van optisch glas, hetzelfde glas waar onze objectieven ook van gemaakt worden en met de scherpte zit het dus wel goed. De beelden die ik maakte met de middenformaat Pentax 645Z lieten zoals verwacht dan ook geen enkel verlies in kwaliteit zien.

NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops soft GND

Het monteren van de NiSi V6 filterhouder gaat gemakkelijk en de schroefdraad van deze houder draait zonder moeite in je lens. In mijn geval de DFA 645Z 28-45mm met een diameter van 82mm. Maar de houder wordt compleet geleverd met 67, 72 en 77mm adapterringen. In de binnenring van de houder past het meegeleverde NiSi Landscape CPL of CPL PRO filter, dat met twee wieltjes makkelijk te verdraaien is. De filters worden via een “links-dan-rechts” kliksysteem in de houder bevestigd. Dit werkt zeer snel, eenvoudig en uitermate veilig. Ook bij het gebruik van meerdere filters tegelijk blijft de scherpte prima.

NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops medium GND

Het nieuw ontwikkelde landscape polarisatie filter was een openbaring voor me, het kleurcontrast en de verzadiging kregen een duidelijk merkbare boost ten opzichte van de filters die ik tot dusverre gewend was.

Kenmerken van het NiSi Landscape Polarisatiefilter
  • Verminderde reflecties
  • Versterkte natuurlijke kleuren in het landschap
  • Slim-line en eenvoudig in de filterhouder te plaatsen en verstellen
  • Dit roterende filter verandert de richting van polarisatie traploos, wat tot andere beelden leidt
  • Verlengt de sluitertijd met iets meer dan 1 stop en dat is minder dan bij de meeste andere A-merken

Dit vernieuwde NiSi Landscape CPL filter heeft een hoger polariserend vermogen dan standaard polarisatiefilters en kan een bijna volledige polarisatie bereiken van 99.95%. Dit is mogelijk door het gebruik van een Nitto polariserende laag. Hierdoor is de kleurverzadiging en het contrast hoger bij natuurfotografie.

NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops medium GND

De volgende stop was het adembenemende landschap van Sossusvlei. Tijdens eerdere bezoeken aan dit gebied werd ik niet verwend met spectaculaire wolkenluchten. Dat werd in de drie dagen dat ik er nu was ruimschoots gecompenseerd. Wat een kleuren pracht kreeg ik voorgeschoteld! Ik probeer me tijdens deze sessies te richten op één locatie, waarvan ik denk dat de kans op een mooi beeld het hoogste is. Op deze plaats schiet ik tijdens het gouden uurtje mijn beelden. Als een dolle rondrijden om zoveel mogelijk te fotograferen lijdt bij mij tot onrust wat het resultaat niet ten goede komt. Met name het NiSi medium gradatie filter heb ik in deze situaties veel gebruikt. In combinatie met de glooiende hellingen werkte dit erg prettig.

NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops medium GND
NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops medium GND
NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 3 stops medium GND

Voor de lange(re) sluitertijden was de omgeving van Swakopmund erg geschikt en daar heb ik aan de kust wat gewerkt met het 10 stops ND filter. Bij deze zware ND filters kan een kleurzweem optreden, met name bij Resin (kunststof) filters zie je dit nog wel eens ontstaan. De filters van NiSi doorstonden deze test ook met vlag en wimpel, ik had ook niet anders verwacht na mijn eerdere ervaringen.

NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 10 stops ND
NiSi Filters
NiSi Landscape CPL - NiSi 10 stops ND

NiSi Ambassadeur

Als lezer voelden jullie hem vast al aankomen, vanaf begin dit jaar mag ik mijzelf officieel ambassadeur noemen van NiSi Filters Benelux. Ik ben trots, maar vooral blij dat ik deel kan gaan uitmaken van deze enthousiaste club professionals en kijk er naar uit jullie in de toekomst te kunnen adviseren en inspireren.

Ambassadeur zijn houdt voor mij vooral in een goede constructieve  samenwerking met de fabrikant en de importeur teneinde mee te werken aan een product dat zichzelf blijft vernieuwen en verbeteren. Het ambassadeurschap heeft natuurlijk voordelen voor mij persoonlijk, maar deze voordelen zullen een eerlijke mening of het delen van mogelijk minder goede ervaringen nimmer in de weg staan.

 

 

Laat een reactie achter