&#x;&#x;

Pentax K-1 mark ii ISO test

Testing the high ISO capabilities of the new Pentax K-1

For the English speakers: Below two test images that were made with the new Pentax K-1 mark II. Images were taken from a Sirui tripos with a Sirui filter graduated filter to control the sky. No adjustments at all in photoshop, just layered on top of each other.
P.S. Print the image for a real world look & feel.

Vorige week heb ik 1 van mijn Pentax K-1 bodies omgeruild voor de nieuwe Pentax K-1 mark II. Ik had al ervaring opgedaan met de uitstekende ISO prestaties van de Pentax KP, het kleine APS-C broertje.
De “Image Accelerator” die bij de KP zijn intrede deed, heeft nu ook zijn weg gevonden in de Pentax K-1 mark II. Tijd om de ISO prestaties eens aan de tand te voelen, vooral omdat ik zelf vaak tijdens de schemering in de natuur bezig ben.

Pentax K-1 mark II ISO test. ISO 100 - ISO 102.400
Pentax K-1 mark II ISO test. ISO 100 - ISO 102.400

Voor deze test is de Pentax K-1 mark II geplaatst op een Sirui statief. De wolkenlucht is onder controle gehouden met een Sirui 0.6 ND gradatie filter.
Camera ingesteld op diafragma voorkeuze met een vast diafragma van f11. Na iedere opname is de ISO gevoeligheid verdubbeld.

De beelden zijn in Photoshop geopend zonder enige vorm van bewerking en zijn in afzonderlijke lagen samengevoegd. Het volledige beeld is hier te vinden.

Voor deze tweede test is de Pentax K-1 mark II ingesteld met Pixel Shift resolutie ingeschakeld. Naast een betere resolutie en detaillering geeft deze instelling normaal ook een betere hoge ISO prestatie.
Wederom met gebruik van het Sirui 0.6 ND gradatie filter.

Camera ingesteld op diafragma voorkeuze met een vast diafragma van f11. Na iedere opname is de ISO gevoeligheid verdubbeld.

De beelden zijn uiteraard ook dit keer in Photoshop geopend zonder enige vorm van bewerking en zijn in afzonderlijke lagen samengevoegd. Het volledige beeld is hier te vinden.

K-1 mark II ISO test. ISO 100 - ISO 102.400
K-1 mark II ISO test. ISO 100 - ISO 102.400

Voor mij persoonlijk lijken de ISO eigenschappen van de K-1 mark II met 1,5 tot 2 stops verbeterd te zijn. Waar ik voorheen mijn persoonlijke limiet rond ISO 6400 had liggen, zal ik nu niet twijfelen om ISO 12.800 te gebruiken. Voorheen een waarde waar we alleen van konden dromen!

Als voorbeeld een bewerkt beeld uit de serie op ISO 12.800

Related Posts

Leave a comment