Review van het Sirui 100mm filtersysteem

Sirui 100mm filter houder met roterend circulair polarisatie filter
Sirui 100mm filter houder met roterend circulair polarisatie filter

Achtergrond

Eind 2017 kwam kwam ik Alex van TSE Imaging tegen toen ik een lezing gaf voor een enthousiaste groep fotografen en Afrika reizigers. Door onze gezamenlijke interesse in fotografie raakten we dan ook al snel aan de praat.
Terwijl ik met Alex de uitgebreide Sirui statieven lijn doornam, liet hij terloops vallen dat er op korte termijn een nieuwe lijn Sirui filters op de markt gebracht zou worden. Aangezien ik al langere tijd aan het twijfelen was over mijn kunsthars (de zogenaamde resin) filters was mijn interesse snel gewekt en spraken wij af om eens samen te komen op het kantoor van TSE Imaging om deze nieuwe Sirui Filter Holder 100mm eens nader te bekijken

De Hoya Optical Testing Facility Almere (HOTFA)

Hoe bepaal je filterkwaliteit?

Bij de kantoren en magazijnen van TSE Imaging staat de Hoya Optical Testing Facility Almere en hiermee worden filters onderzocht op onderscheidende eigenschappen zoals de sterkte, de resolutie en de transmissie van licht. Deze testfaciliteit is uniek in Europa. Misschien ben je een kleine versie van de HOTFA wel eens tegengekomen op een fotovakbeurs zoals recentelijk op de Professional Imaging beurs in Nijkerk.
Zelf ben ik altijd sceptisch als een producent claimt dat zijn producten tot de absolute top behoren, dus het feit dat dat deze claims nu ook door tests aan de tand gevoeld konden worden was uitstekend voor mij. In dit geval is meten dus echt weten!

Resolutie

In het ideale geval wordt de resolutie van een objectief niet minder als je een filter gebruikt. De praktijk laat helaas af en toe wat anders zien. Hoe weet je zeker dat je filters verkoopt (of koopt in ons geval) die de resolutie van een lens zo goed mogelijk intact houden? Met behulp van de  ‘Resolving Power Test Target’, die ook de NASA gebruikt voor resolutietesten, wordt door TSE-Imaging bepaald wat de invloed van een filter op de resolutie is. Mijn LEE soft ND grad filter doorstond deze test niet zo goed, de optische eigenschappen van resin/kunsthars bleken verre van optimaal. De Sirui filters lieten daarentegen nauwelijks vertekening zien.

Een filter dat door zijn slechte optische eigenschappen je resolutie flink aantast
Een filter dat door zijn slechte optische eigenschappen je resolutie flink aantast
De resolutie test met één van de nieuwe Sirui filters in het optische pad. Strak!
De resolutie test met één van de nieuwe Sirui filters in het optische pad. Strak!

Transmissie

Op de HOTFA wordt ook controleert hoeveel procent van het licht wordt doorgelaten door een filter. Een glazen filter zonder coatings (denk b.v. aan je vensterraam) laat maar 90% van het licht door. Dankzij het toepassen van meerdere coatings kan de transmissie van filters oplopen tot 99,4%.

Ook wordt met een spectrometer de kleurweergave van een filter (de transmissie van de verschillende kleuren) getest. Van een UV-filter verlang je dat het ultraviolette licht weggefilterd wordt, maar het blauwe licht wil je zo veel mogelijk behouden. Dankzij de HOTFA kan je dus meten hoe goed filters hun werk doen.

De HOTFA transmissie meting zonder filter
De HOTFA transmissie meting zonder filter
De HOTFA meting van het Sirui Polarisatie filter
De HOTFA meting van het Sirui Polarisatie filter

Zoals hier boven duidelijk te zien is, is er bij het Sirui filter een mooie gelijkmatige transmissie van het zichtbare kleurenspectrum, precies wat je als fotograaf zo graag hebt omdat je dan geen kleurcorrecties in je nabewerking hoeft toe te passen. Er is ook goed te zien dat je bij het gebruik van een polarisatie filter wat aan lichtintensiteit verliest.
N.B. Het zichtbaar spectrum heeft een golflengte tussen 380 nm (violet) en 780 nm (rood)

Het LEE ND filter dat in mijn tas zat....
Het LEE ND filter dat in mijn tas zat....
SIrui Polarisatie filter MET ND filter
SIrui Polarisatie filter MET ND filter

De afbeelding hier links boven liet duidelijk zien dat mijn eigen waarneming ,betreffende een kleurzweem bij mijn resin filters, door de metingen bevestigd werd.
Maar wellicht nog belangrijker: Hoe combineren de Sirui filters met elkaar?
Want vaak gebruiken we een combinatie van een circulair polarisatie filter (CPL) met een neutral density (ND) filter. Ook die transmissie moet zo goed mogelijk zijn. Zoals je kan zien aan de mooie horizontale lijn die de combinatie van Sirui CPL met ND filter volgt, is dat ook prima in orde bij deze filterkit

Het CPL filter aan het werk. Combinatie van twee beelden uit de camera

De Sirui filterhouderkit en bijbehorende 100mm filters

Je hebt als eerste de NDH001 basiskit nodig waarmee je met vrijwel iedere camera gelijk aan de slag kan. In deze kit zitten de volgende items:

  • 1 x 100mm filterhouder met 82mm schroefdraad bevestiging
  • 1 x een rond 82mm circulair polarisatie filter
  • 1 x 82mm naar 67mm adapter ring
  • 1 x 82mm naar 72mm adapterring
  • 1 x 82mm naar 77mm adapterring
  • 1 x softpouch met twee vakken

Op dit moment zijn de volgende rechthoekige filters beschikbaar als extra opties:
100 x 100mm neutral density filters: ND8 | ND64 | ND1000
100 x 150mm zacht verloop ND filters: SGND4 | SGND8 | SGND16
100 x 150mm hard verloop ND filter: HGND8
100 x 150mm omgekeerd ND verloop filter: RGND8|RGND16

Mijn eigen kit bestaat naast de basiskit uit de ND8, ND1000, SGND4, GND8 en RGND16

Alle filters worden geleverd in hun eigen beschermingshoes en hebben een handig label aan de zijkant zodat je gelijk de juiste pakt
De 100mm filterhouder is makkelijk te verwijderen zodat je ook met alleen het CPL filter kan werken
Door het handige klem systeem is de 100mm filterhouder in enkele seconden te bevestigen

De glazen filters zijn vervaardigd uit het Duitse Schott Plate Glass B270, een van de helderste glasproducten die er zijn. Ieder filter is behandeld met meerlagige antireflectiecoatings. Naast de anti-reflecterende coatings die bijna 100 procent lichtdoorlatend zijn, zijn er nog eens zes lagen beschermende coatings die resulteren in een waterdicht, oliebestendig, krasbestendig en antistatisch oppervlak.

De filter-ringen en de filterhouder zijn niet vervaardigd uit kunststof, maar uit industrieel aluminium en ze zijn afgewerkt met een anti-reflecterende matzwarte coating. Ieder filter is voor het eerste gebruik verpakt met een dunne beschermende film die voor het gebruik afgepeld moet worden. Meegeleverd wordt een beschermende, gevoerde behuizing.

Slim Line Filters

Door de meegeleverde  adapterringen is het Sirui circulaire polarisator  beschikbaar voor lenzen met filterdraden 67 mm, 77 mm en 82 mm. Het  ND met 10 stops is slechts 2,8 mm dik. Doordat de filters zo dun zijn, kan je ook met de meest extreme groothoeklenzen vanaf 16mm zonder vignettering fotograferen.

Het monteren en verwijderen van het filter op mijn lenzen ging snel en probleemloos.  En minstens net zo belangrijk; ik vond geen zichtbare kleurverschuivingen met deze filters, zelfs niet met het 10-stops ND.

Combinatie van Sirui hard 0.9 en CPL op de Pentax 645Z
3 slots voor maximale creatieve mogelijkheden
Kliksysteem voor snel monteren en verwijderen

UPDATE: juli 2018

Sinds het schrijven van deze post is er een nieuwe, verbeterde versie van deze Sirui filterhouder uitgebracht, de volledige specificaties van de huidige versie staan in het artikel: Sirui 100mm filter holder NDH100 V2

De Filterhouder

Zoals al eerder gezegd bestaat het hoofdgedeelte van de filterhouder uit  hetzelfde aluminium als de filteradapters is het in hetzelfde matzwart afgewerkt. De houder past direct op lenzen met een diameter van 82 mm en door de meegeleverde adapterringen voor 67 mm, 72 mm en 77 mm is hij vaak gelijk te gebruiken. Optioneel zijn er adapters voor 55 mm, 58 mm en 62 mm lenzen.

Door de ingenieuze constructie kan je er voor kiezen om alleen met het circulaire polarisatiefilter te werken. De filterhouder zelf is namelijk in een handomdraai te bevestigen zodat je ook snel kan werken met met de inschuiffilters. De houder is zodanig ontworpen dat u de CPL onafhankelijk van de filters kunt draaien. De houder zelf klikt in hoeken van 9 graden mocht je de filter niet evenwijdig aan de horizon willen gebruiken.

Bij het eerste gebruik was ik even bang om het vierkante filter door te drukken in de houder. Bij het eerste gebruik klemmen de filters namelijk redelijk strak in de sleuven. Gelukkig was dit na een paar keer gebruik verdwenen zonder dat ze kans hebben te verschuiven bij normaal gebruik.

Ik heb de kit in Namibië 3 weken land intensief gebruikt en ben zeer tevreden met deze nieuwe filterlijn. Ben je een (landschaps)fotograaf  die nu nog werkt met kunsthars of normaal glazen insteekfilters, dan zul je direct een toename in scherpte en lichttransmissie ervaren.

Normaal was ik gewend om mijn beelden die met 1 of meerdere filters gemaakt waren altijd in de nabewerking te controleren en corrigeren op een kleurzweem. Ik ben daarin nogal een Pietje precies, getuige daarvan is onder meer mijn werkkamer die geheel in middengrijs (128,128,128) geverfd is..
Tot nu toe kan ik die stap achterwege laten als ik deze recente serie beelden bewerk!.

Ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe lijn filters, kan het leuk zijn om je filters een te laten testen als je ziet de HOFTA ergens op een beurs of evenement aanwezig is.

Zoals hopelijk duidelijk is geworden uit bovenstaand verhaal is een goed filter van groot belang als je het maximale uit je foto’s wilt halen. Eén van de basis voorwaarden, net zoals je statief natuurlijk.
Tijdens mijn reis door Namibië had ik als werkpaard het Sirui R-4213X statief bij me. 10 lagen carbon in 3 secties voor maximale stabiliteit. Met zijn 2.45 kilo geen lichtgewicht, maar gezien de Pentax middenformaat camera die ik bij me had de beste keuze, zeker gezien mijn sessies in de nacht met sluitertijden tot wel 3 minuten. Met de stabiliteit is het helemaal goed gekomen en ik deel graag een paar beelden van de combinaties van de filters met dit statief als basis.

Zelf aan de slag met filters?

Regelmatig geef ik workshops waarin we ook aan de slag gaan met filters. Neem eens kijkje op de website van Photo United voor het actuele aanbod van mijn workshops.

Related Posts

Leave a comment