Scroll naar boven

Sirui W-2204 – het ultieme statief?

Na een jaar de Sirui reporter serie gebruikt te hebben was ik zeer tevreden. De carbon R-2214X werd al snel mijn werkpaard; compact, licht, snel neer te zetten en uiterst stabiel.
Maar hij had te lijden onder de veeleisende omstandigheden waaraan ik hem bloot stelde. Sessies met veel stuifzand en stof ik Afrika, binnendringend zeewater tijdens lightpaint workshops of landschaps-sessies aan de kust. Het statief knarste en piepte al snel onder dit gebruik. Niets wat een goede reinigingsbeurt niet kan oplossen, maar we fotograferen nu eenmaal liever dan dat we aan het poetsen zijn….toch? Recentelijk volgde mijn kennismaking met de Sirui W-2204

 

Een goed statief vinden – een nachtmerrie?

 

In de loop der jaren heb ik reeds een aantal statieven voorbij zien komen, van de instapmodellen van Velbon tot de high-end Gitzo’s. Ze hadden allemaal 1 woord gemeen; “te”. Ze waren te zwaar, te duur, te instabiel, te laag, te ingewikkeld om op te zetten, te lang in de transport stand, etc.

De Sirui reporter serie kwam al erg dicht in de buurt van mijn ideale statief, maar het binnendringende stof en water gooide roet in het eten.

Het vinden van een goed statief voor een goede prijs is een nachtmerrie. De markt biedt een breed scala aan producten in alle verschillende prijsniveaus en er zijn ook nog eens veel te veel merken beschikbaar. Dit komt omdat talloze fabrikanten proberen te profiteren van de huidige hausse in de fotografie door slecht ontworpen producten naar de markt te haasten.
Tenzij je persoonlijk een aantal van de merken hebt getest, is het echt moeilijk om te weten wat eigenlijk een goed ontworpen product is voor een (h)eerlijke prijs.
Wanneer je naar het topsegment van de markt gaat, zal iedereen van oudsher  Gitzo noemen als één van de topmerken. Maar als je in de middenklasse merken duikt, wordt het heel snel een ondoorzichtige situatie. Sirui heeft zich gecommitteerd om ook bij de top mee te draaien en door mijn recente ervaringen met de reporter serie weet ik inmiddels dat Sirui met kop en schouders boven de andere merken staat op gebied van bouwkwaliteit, design, prijs en prijs-kwaliteitverhouding.
Mijn ervaring met deze W-2204 bewijst eens te meer dat dit model geen uitzondering vormt op de geweldige kwaliteit van Sirui.

Wind & Wave proof

Het statief is een absoluut genot om te gebruiken en het heeft veel handige functies die ik kan waarderen. Ik heb het statief gebruikt in algemene natuur- en landschapsfotografie en het blonk blonk daarin uit. De grootste vraag met betrekking tot dit statief is natuurlijk wat die waterdichte naam associatie inhoudt. Zeggen dat een statief waterbestendig is, kan veel dingen betekenen en het is een van die titels die fabrikanten gemakkelijk kunnen misbruiken in hun advertenties.

Bij Sirui betekent dit dat wanneer de verbindingen worden vergrendeld / vastgedraaid, er geen water meer in de gewrichten of benen komen. Dit is een bijzonder handige functie, aangezien de grootste vijand van elk statief water is dat de gewrichten binnendringt. Als het schoon leidingwater is, dan is er geen probleem, maar als het zeewater of modderig meer- of rivierwater is, zit je in de problemen. De verbindingen van een statief zijn zeer precies afgesteld en wanneer ze in water worden ondergedompeld, vindt de vloeistof zijn weg naar al die kleine onderling verbonden delen. Wanneer het uiteindelijk verdampt, laat het alle zout, zand en, stof achter dat het water bevatte en na verloop van tijd verwoest dit het statief door zich te verzamelen in de gewrichten. Dit statief voorkomt dat dus omdat het water de gewrichten niet kan binnendringen. Als je zoals ik een zeegezicht-fotograaf bent, is dit een onschatbare functie om te hebben.

Dat is echter niet het enige dat dit zo’n geweldig statief maakt. Laten we eens kijken naar wat het nog meer te bieden heeft.

Constructie

 

SIRUI volgt een simplistische ontwerpfilosofie met behulp van duurzame, hoogwaardige materialen. De statieven hebben een combinatie van uitstekende eigenschappen waardoor het erg prettig is om ze te gebruiken. De eerste eigenschap zijn de twist-verbindingen; ze zijn eenvoudig van ontwerp, eenvoudig te bedienen en gemakkelijk te onderhouden. Dit Sirui statief heeft poten die 180 graden omhoog geklapt kunnen worden gedraaid voor opnamen vanuit een lage hoek.
Meestal zit in dergelijke situaties de middenkolom van een statief in de weg, vandaar dat deze meegeleverde middenkolom uit twee delen bestaat: verwijder gewoon het lange gedeelte en het statief heeft een minimale hoogte van slechts 15,5 cm. Bij het statief horen twee sets voeten, normale rubberen voor het dagelijkse terrein en een set roestvrijstalen spikes voor ijs.

Aan de onderkant van de middelste kolom bevindt zich een roestvrijstalen haak, die kan worden gebruikt om iets zwaars op te hangen voor extra stabiliteit in de wind, of om een ​​accessoire als een filterzak aan op te hangen. Een andere handige functie van dit statief is dat een van de poten kan worden verwijderd om als monopod te kunnen worden gebruikt. Draai gewoon de schroefverbinding aan de bovenkant van de poot los, bevestig het extra platform en de polsband en je hebt een waterdichte carbon monopod.

Hieronder vindt u de specificaties en functies van het statief:

 • Koolstofvezelontwerp voor een lichtgewicht statief met extra sterkte, groter laadvermogen en vibratiereductie-eigenschappen. Waterdicht beenontwerp helpt de binnenkant van het statief beschermen tegen waterschade. (“Wind & Wave” proof)
 • Drie vaste beenhoek instellingen voor handige setup-positionering.
 • Poten kunnen tot 180 ° worden opgevouwen voor compact transport en ook voor lastige instellingen tijdens het fotograferen.
 • Waterpas op het statief om horizontale uitlijning aan te geven.
 • Een van de poten wordt losgemaakt voor gebruik als een waterdichte monopod, die kan worden geïntegreerd met de middelste kolom voor extra hoogte.
 • Monopod-polsband die aan de monopod kan worden bevestigd.
 • Ergonomische, zelf-terugkerende beenhoekvergrendelingsmechanismen.
 • Middenkolom kan worden ingekort voor opnamen dicht bij de grond.
 • Haak aan de onderkant van de middenkolom zodat extra gewicht kan worden toegevoegd voor extra stabiliteit of om filters / accessoires aan te hangen.
 • Verwisselbare voeten – antislip rubberen voetjes en roestvrijstalen spikes voor ijs.
 • Statiefschroeven met variabele grootte

Specificaties

– Materiaal:Carbon
– Secties:4
– Max Diameter:29.4mm
– Min Diameter:18.6mm
– Min Hoogte:155mm
– Max Hoogte:1470mm
– Max Hoogte Ext:1800mm
– Teruggetrokken Hoogte:560mm
– Gevouwen Hoogte:520mm
– Monopod Max Hoogte:1770mm
– Monopod Min Lengte:470mm
– Gewicht:1,7kg
– Belasting:18kg

De W-2204 in het gebruik

Ik ben compleet ondersteboven van dit statief. Het aantal functies en alles wat het kan doen past perfect bij mijn fotografische stijl. Hij kan gebruikt worden met mijn grotere lenzen bij het fotograferen van dieren in het wild EN het stelt me ​​in staat om landschappen te fotograferen in stromend water zonder bang te zijn het statief te beschadigen, het maakt extreem lage werkhoeken dicht bij de grond mogelijk en is licht genoeg om te dragen bij het wandelen.

De ultieme test, het gebruik met de relatief zware Pentax 645Z middenformaatcamera gaat hem met vlag en wimpel af. De borgringen op de poten zijn gemakkelijk te draaien, en ik inmiddels ben  ik er ook achter dat het  draaien of het aanpassen van de been-hoek ook met handschoenen prima gaat. De speciaal gevoerde tas is een welkome functie bij het transporteren van het statief.

Het statief is zeer stabiel bij sterke wind en de 10 lagen koolstofvezel helpen om de trillingen verder te verminderen. Zelf heb ik de langere kolom uit het midden verwijdert.Ik kies voor de kortere kolom, puur omdat ik vrij veel dichtbij de grond schiet voor een mooie lage hoek, en ik geef er de voorkeur aan om mijn setups zo eenvoudig mogelijk te houden. De kortere middenkolom verlaagde ook het gewicht op het statief.

Na het gebruik van dit statief kan ik niet anders dan concluderen dat Sirui een merk is dat in 1 adem met Gitzo genoemd kan worden. Het zou een merk moeten zijn waar iedereen op zijn minst onderzoek naar doet bij de aanschaf van een statieven ter ondersteuning voor hun fotografische uitrusting.

Disclaimer:
Ik ben ambassadeur voor de Sirui statieven lijn. Er worden echter geen eisen gesteld aan de uitingen die ik doe over de producten van Sirui. Wel wordt waarde gehecht aan mijn feedback en gebruikservaringen en in dat licht dient deze review dan ook gelezen worden.

Sirui_W2204_carbon_1Sirui_W2204_carbon_1Snelle kijk
Aanmelden

Opmerkingen (4)

Beste

Ik ben op zoek naar een goede, grote monopod en las in uw review dat de monopod van dit statief 177cm hoog is.
Hoe kan dat als de maximale hoogte van het statief zonder middenkolom maar 147cm is?

Mvg
Kim Provinciael

Beste Kim,

Bij gebruik van het statief met de drie poten uitgetrokken staan de poten scheef, hierdoor zal het statief minder hoog zijn dan een poot die rechtop staat.
Het monopod is daardoor hoger dan de werkhoogte van het statief.

Hi,
Hope ther’s still someone here… Just a quick question : can I detach the centre column to turn it over?

Many thanks !

ADN

Indeed you can, great if you want to use it a macro tripod.

Laat een reactie achter