Scroll naar boven

2 jaar fotografie met de Sirui W-2204

Onstuimige omstandigheden aan de kust? Voor de Sirui W-2204 geen enkel probleem

Het is woensdagmiddag, 2 dagen voor mijn vertrek naar Namibië, en ik zit te peinzen welk statief ik mee zal nemen. Kies ik voor de Sirui R-4213X, het meest stabiele statief in mijn collectie of voor de alleskunner, de Sirui W-2204?

Een vrijdagochtend, ik ben druk bezig met het klaarzetten van de benodigdheden voor een workshop Lightpainting op het strand. Het is winderig en de zee is naar verwachting onstuimig. Geen omstandigheden die normaal gesproken fijn zijn voor de schroefdraad in je statief. Zonder te aarzelen pak ik de Sirui W-2204…

Maart 2019, de eerste bosanemonen laten zich zien. Ik sta te springen om deze voorjaarsbloeiers vast te leggen en stop mijn macro kit in de fototas. Ik wil wat verder experimenteren met dubbelopnamen en een stabiel platform is daarvoor essentieel. De Sirui W-2204 biedt wederom uitkomst!

Ook in de met zand volgelopen huizen van Kolmanskop voelt de Sirui W-2204 zich thuis

Terugblik op mijn tijd met de Sirui W-2204

Toen ik in 2018 kennis maakte met de W-2204 had hij op papier alles in huis om mijn “alleskunner” te worden. Een werkhoogte, nog zonder de midden kolom, van 147cm, een draagcapaciteit van 18 kilo en door zijn 4 secties ook nog eens compact. De carbon vezels zorgen voor een laag gewicht van slechts 1.7 kilo en maximale stijfheid.

Ik schreef kort na het in gebruik nemen van dit statief al een enthousiaste blog naar aanleiding van mijn eerste kennismaking “De Sirui W-2204 – Het ultieme statief?”

Maar hoe bevalt hij na 2 jaar intensief gebruik?

Een zee van zand? Door de afsluiting van de twistlocks geen probleem voor de Sirui W-2204

Betrouwbaarheid van de Sirui W-2204

Als ik op reis ben, is het altijd schipperen met de beschikbare ruimte in mijn tas en het totale gewicht. Hoewel ik altijd reis met meerdere (back-up) camera’s, kan ik me dit met mijn statief niet altijd veroorloven. Ik wil dus de zekerheid dat hij tijdens de reis geen problemen geeft.
Door de gesealde sluitingen van de W-2204 kan zand niet binnendringen in de schroefdraad. Een soepele werking zonder slijtage is hierdoor verzekerd. Inmiddels heeft het statief zo’n 12 weken Afrika overleefd waarbij hij op de wasbordwegen flink door elkaar is geschud en in de zandduinen goed gezandstraald is. Omstandigheden die hij met vlag en wimpel heeft doorstaan.

Om de kustafslag van de duinen goed in beeld te brengen zetten we de Sirui W-2204 met zijn poten in het water

Goed te reinigen statief

Er zijn inmiddels zo’n 60 strandsessies geweest aan de Hollandse kust in zeer diverse omstandigheden. Herfststormen, valpartijen in de branding, uitglijers op de duinen, ik kreeg het steeds weer voor elkaar om hem flink vies te maken.

In het verleden betekende dit vaak dat ik de secties van mijn statieven uit elkaar moest halen, de glijlagers en de schroefdraad moest reinigen, alles droog moest maken voordat ze weer in elkaar gezet werden.
Nu zet ik hem buiten in de tuin en spoel hem even af met de tuinslang.
Er komt via de bovenkant van de poten nog steeds wat vocht en zand binnen, maar tot dusverre volstaan 1 of maximaal 2 grote beurten per jaar. Wat een vooruitgang!

Door de poten omhoog te klappen en de middenkolom te gebruiken kan je de camera tot vlak boven de grond laten zakken

De W-2204, mijn macro buddy

Hoewel het statief zonder middenkolom een minimale werkhoogte heeft van 15.5 centimeter, zijn er soms situaties waarbij je nog lager wilt werken.
Het unieke van zijn design is dat je de poten helemaal om kan klappen, hierdoor hangt de kop als het ware tussen de poten en kan je met behulp van de bijgeleverde middenkolom zelfs tot een paar millimeter boven de grond werken. Ook handig als je op een nat en vochtig strand werkt…
Ik ben er ondersteboven van! 😉

 

Laag, lager, laagst, de Sirui W-2204 biedt je alle mogelijkheden die je je kan wensen op het gebied van macrofotografie

Conclusie

Het statief heeft me nog geen moment in de steek gelaten en is eigenlijk mijn standaard keuze voor het dagelijkse werk. Er zitten wat deuken en beschadigingen in het aluminium door het intensieve gebruik, maar verder ziet hij er nog prima uit. Er is geen speling ontstaan in de aansluitingen en de secties schuiven nog net zo goed in- en uit elkaar als op dag 1. De K-20 II kop is vervangen door een iets zwaardere K-30 II kop omdat ook mijn midden formaat camera, de Pentax 645Z, er af en toe opgezet moet worden.

Door zijn succes heeft Sirui de originele adviesprijs van € 749.00 ook nog eens fors verlaagd naar € 389.00 en hierdoor is de prijs-kwaliteit meer dan uitstekend.

Aanmelden
159.00199.00
Aanmelden

Laat een reactie achter