Scroll naar boven

Spitzkoppe Namibia – Het fotograferen van een persoonlijke favoriet

Tijdens mijn trip in maart 2018 langs en door de highlights van Namibië heb ik onder andere Spitzkoppe aangedaan.
Spitzkoppe is een rotsengroep van goud-geel graniet in Namibië. Je ziet hem al van verre liggen als je over de weg van Usakos naar Swakopmund rijdt. Duitse kolonisten gaven hem zijn naam en hij wordt ook wel de ‘Matterhorn van Namibië’ genoemd. De granieten rots, met zijn hoogte van 1728 meter, steekt indrukwekkend af tegen de platte woestijnomgeving.

Rond Spitzkoppe ligt een camping met enkele basis faciliteiten. De voorzieningen zijn simpel, toiletten, douches en plekken om te braaien. Er is een receptie waar je een campingplaats kan bespreken en eventueel een tour met een lokale gids kan boeken. Het gebied wordt gerund door de lokale community en er is een kleine toegangsprijs om Spitzkoppe te bezoeken.

Deze bergketen in de woestijn is een populaire plek voor bergbeklimmers en alpinisten, routes variëren in moeilijkheid.

In deze blog ga ik verder niet in op Spitzkoppe, wel op de andere opvallende bergtop: Pondok (grashut) Mountain. Deze berg ligt naast Spitzkoppe en was vroeger een toevluchtsoord voor de bushman. Aan de oostzijde is een ketting bevestigd om bezoekers te helpen om bij de berghelling op te klauteren naar Bushmans Paradise, een natuurlijk amfitheater. Hier zijn in de 20ste eeuw de eerste rotstekeningen in Namibië gevonden. Helaas zijn veel van 2000 tot 4000 jaar oude rotstekeningen van de bosjesmannen door vandalisme verloren gegaan. Ook op andere plaatsen vindt u echter nog rotsschilderingen zoals bijvoorbeeld bij Rhino Rock.

Spitzkoppe is een groep rotsen van graniet in Namibië die gezien kan worden wanneer je over de weg van Usakos naar Swakopmund rijdt.
Apparatuur

Mijn 3 weken durende trip was gepland om samen te vallen met het einde van de regenperiode. Mooie groene stukken in de landschappen én kans op wolken en dus structuur in de luchten. Voor mij persoonlijk is een landschapsbeeld pas echt af als er een epische wolkenlucht boven hangt.

Als de omstandigheden dan samenkomen, wil je als fotograaf ook een maximaal resultaat halen uit deze unieke situaties. Mijn apparatuur deze reis was dan ook grotendeels gericht op landschapsfotografie.

Mijn landschapsset deze reis:

  • De Pentax 645Z middenformaat camera met 50 megapixel sensor
  • De Pentax 645 DA 28-45mm (ongeveer 22 ~36mm op full frame)
  • De Sirui R-4213X, lichtgewicht carbon statief met uitstekende eigenschappen
  • De Sirui 100mm filterkit (review hier)
De complete reisset...
De complete reisset...
Voorbereiding

Op het moment dat ik aankom op een locatie scan ik altijd als eerste de omgeving. In dit geval zocht ik dan ook een geschikte uitvalsbasis om ’s nachts aan de slag te kunnen met de sterrenhemel en de kleine rotsboog die op de camping aanwezig is. Gelukkig was daar nog een plek vrij om ons kamp op te zetten, een voordeel van het reizen in het laagseizoen!

Zodra het kamp staat is het tijd voor een wandeling door- en over de rosten die rondom Spitzkoppe liggen. Hoe is de kijkhoek, zie ik een mooie compositie in de sensor afmeting van de Pentax 645Z (een 3:4 formaat), kan ik veilig met mijn apparatuur de rotsen op en af klimmen, etc, etc

Na het opzetten van het kamp, tijd om de apparatuur klaar te zetten

Tijdens mijn verkenningsronde rondom onze kampsite zag ik al snel dat je met de groothoeklens snel ongewenste objecten in je beeld kan krijgen; andere auto’s, de toilet blokjes en de toegangsweg vergden een uitgekiende standpunt voor vrijwel alle landschapsbeelden die ik wilde maken.
Deze korte investering in een verkenningsronde van 15 tot 20 minuten zou zich later op de avond dubbel en dwars terugbetalen toen de lucht spectaculair dicht begon te trekken. Op het uur “U” wist ik precies welke camera en lens combinatie ik kon inzetten voor een zo natuurlijk mogelijke weergave.

Het ideale standpunt is gevonden
Het ideale standpunt is gevonden
Als je weet dat het goed is! :-)
Als je weet dat het goed is! 🙂
De magie van Spitzkoppe

Onder het genot van een gin-tonic zaten we te wachten op de zonsondergang. Door de laagstaande zon krijg je een mooie schaduwwerking in je landschap en je diepte en contrast worden hierdoor versterkt. Uiteraard raak je ook de harde kantjes van het licht kwijt en worden de kleuren warmer.

Deze avond gebeurde er echter wat magisch in Spitzkoppe; vanuit het oosten kwam er een heerlijke regenwolk het gebied binnen drijven, terwijl de ondergaande zon vanuit het westen de granieten rotsen verlichtte! Aan mij de opdracht om dat spektakel vast te leggen 🙂

In de granieten rots boven ons kamp had ik een heerlijke lijn in de rots gezien die ik kon gebruiken om het oog van de kijker het beeld in te leiden. Door het statief wat te laten zakken viel de Land Rover met zijn witte dak net weg achter de rots en ook de weg die door het landschap loopt was hierdoor niet meer zichtbaar. Het polarisatie filter verzadigde de kleuren meer, mede door het weg filteren van de reflecties van het zonlicht op het graniet.
Voor het benadrukken van de dreigende lucht viel mijn keuze op het Sirui 3-stops hard verloop filter.

Toen midden in mijn sessie de structuur van de wolken ook nog eens overeen kwam met de lijnen en vormen van Pondok Mountain was mijn topper af…

Pondok Mountain - Namibië

Voor het plaatsen van dit beeld op internet heb ik 96.6% van het beeld weggelaten. De resolutie van dit beeld komt dan ook pas echt tot zijn recht bij een grote afdruk. Heb je een muur waar dit beeld perfect zou hangen? Neem dan eens contact met me op over de mogelijkheden.|

Mike Muizebelt: hello@mikemuizebelt.nl / tel: 06-43094804

Laat een reactie achter